— Jeg er en mann av hæren og ikke en som gir opp sitt ansvar. Mitt ansvar nå er å gjenopprette ro og orden og sørge for en lovlig overføring av makten, sa Mubarak i en tale til nasjonen tirsdag kveld.

— Dette er mitt land. Dette er det landet jeg har levd i, kjempet for og forsvart. Men jeg er rede til å avslutte mitt arbeid for Egypt, forsikret Mubarak, som sa at han vil bruke de siste månedene av sin presidenttid til å sørge for en «fredelig overføring av makten».

Et nytt presidentvalg skal etter planen skje i september. Egyptiske tjenestemenn har tidligere antydet at Mubarak ville stille som kandidat til en sjette seksårsperiode som president. Det har også vært en rekke spekulasjoner om Mubarak vil prøve å få satt sønnen Gamal i sitt sted.

I talen nevnte ikke Mubarak sønnen med et ord, men lovet å gjennomføre en rekke reformer, deriblant å sørge for at rettssystemet slår hardt ned på korrupsjon.

Spørsmålet er om dette er nok til å stagge det egyptiske folket. Minst én million mennesker demonstrerte i en rekke byer i Egypt tirsdag med krav om Mubaraks umiddelbare avgang.

USA-press

Mubaraks beslutning om å trekke seg i september skal ha kommet etter sterkt press fra USA, som tirsdag sendte en spesialutsending til Kairo.

Det er den tidligere amerikanske ambassadøren i Egypt, Frank Wisner, som skal ha overlevert budskapet fra Obama til Mubarak, skriver avisen, som har opplysningene fra amerikanske diplomater.

Egypts statsminister Ahmed Shafiq forsøker tilsynelatende også å roe gemyttene ved å si at han var lei seg for at regimet ikke hadde lyttet bedre til folket, især de unge.

— Vi beklager at vi har reagert så sent, vi vil begynne nå, sa Shafiq til fjernsynsstasjonen al-Hayat tirsdag. Shafiq ble utpekt av Mubarak i forrige uke, i et forsøk på å stilne protestene.

Roe ned?

Men det spørs om de nye løftene vil bidra til å roe gemyttene. Opposisjonsgrupper har samlet seg bak felles krav for forhandlinger om maktovertakelse, men kravet før forhandlingene kan starte er at Mubarak først går av.

Tirsdag ble stemningen karakterisert som elektrisk da hundretusenvis av demonstranter fylte Kairos gater og smug.

Demonstrantene smilte og sang «hæren og folket er ett» mens de viftet med flagg og plakater på sin vei inn mot Kairos sentrum. Kravene var de samme som de siste åtte dagene: President Hosni Mubarak må oppgi sitt 30 år lange styre og forlate landet.

— Han går, vi går ikke, ropte en gruppe menn, kvinner og barn, mens militærhelikoptrene hang i lufta over dem. Men hæren oppleves ikke som en trussel, tvert imot regnes hæren som folkets støttespiller.

Også i andre storbyer, som Alexandria og Suez, møtte folk massivt opp for å støtte kravet om regimeskifte. Nyhetsbyrået Reuters meldte at minst en million møtte fram i demonstrasjoner holdt rundt om i landet.

Politiske krav

Nå har flere opposisjonsgrupper også for første gang samlet seg om konkrete krav for forhandlinger om maktovertakelse. Men første krav er altså at Mubarak og hans regime må gå av. Et overgangsstyre må dannes og arbeidet med å skrive ny grunnlov startes. Deretter krever opposisjonen at nasjonalforsamlingen, dominert av Mubaraks Nasjonale demokratiske parti, oppløses.

Kravlisten er sendt til visepresident Omar Suleiman, som tidligere denne uka uttalte at han åpnet for dialog med alle politiske partier.

Talsmann fra den største opposisjonsgruppen i landet, det forbudte Det muslimske brorskap, sier at gruppen ikke motsetter seg forhandlinger, men at de selv ikke ønsker å delta i samtaler med Suleiman.

Tidligere fredsprisvinner Mohamed ElBaradei sier at han støtter kravene og samtaler med Suleiman, men bare under forutsetning av at Mubarak først går av. ElBaradei, tidligere sjef for Det internasjonale atomenergibyrået, er blitt nevnt som en mulig leder for en overgangsregjering som sitter til et eventuelt nytt presidentvalg.

SINNE: Protestanter i Kairo tirsdag. FOTO: Scanpix
Ben Curtis