Representantenes hus i Kongressen vedtok torsdag kveld med 280 mot 242 stemmer å ekstrabevilge 120 milliarder dollar, rundt 720 milliarder kroner, til krigene i Irak og Afghanistan.

Noen timer etterpå ble bevilgningen også vedtatt i Senatet, med 80 mot 14 stemmer. Dermed gjenstår det bare for president George W. Bush å sette sin signatur under lovforslaget, noe han helt sikkert ikke vil nøle med.

Flere ledende demokrater nektet likevel å stemme for krigsbevilgningen. Blant dem har presidentkandidatene Hillary Rodham Clinton og Barack Obama samt flertallslederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi. Larry Reid, flertallsleder i Senatet, stemte derimot for.

Dragkamp Bevilgningen kommer etter en fire måneders dragkamp mellom president George W. Bush og det demokratiske flertallet i Kongressen om strategien for krigen i Irak.

Demokratene har stått hardt på kravet om at krigsbevilgningene måtte ledsages av en tidsfrist for tilbaketrekking. President Bush la ned veto mot Kongressens forrige bevilgningsvedtak, nettopp fordi det inneholdt en slik tidsfrist.

Torsdagens vedtak kom etter at demokratene endelig gikk med på å fjerne kravet om en plan for tilbaketrekking. Dersom de ikke hadde gjort det, ville de amerikanske styrkene i Irak og Afghanistan stått uten penger fra i sommer.

Lover omkamp Men demokratenes flertallsleder Nancy Pelosi lover omkamp allerede i september. Da skal USAs øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus, rapportere om utviklingen i krigen og foreslå en videre strategi.

Bush advarte torsdag om at al-Qaida trolig vil forsøke å påvirke den amerikanske debatten i september ved å iverksette oppsiktsvekkende angrep i sommer.

– Det kan bli blodig. Det kan bli en meget vanskelig august, sa Bush.

Pessimisme Selv om Bush vant dragkampen med kongressflertallet i denne omgang, viser en fersk meningsmåling at et klart flertall er enig med demokratene i kravet om en tidsfrist for tilbaketrekking.

Hele 76 prosent av amerikanerne mener krigen i Irak går dårlig, ifølge en måling for CBS/New York Times. Det er en økning på 10 prosentpoeng på bare en måned.

61 prosent av de spurte mener krigen var et mistak og at USA ikke skulle ha invadert Irak. Like mange mener det bør settes en tidsfrist for tilbaketrekking av de amerikanske soldatene.

LARRY DOWNING