President Luíz Inacio Lula da Silva avsluttet i går en heftig skandinavisk turné med regjeringslunsj på Akershus slott. Mandag Finland, tirsdag Sverige, onsdag Danmark og torsdag-fredag Norge.

— Brasil er stolt av sitt samarbeid med Norge. Vårt forhold utvides og forsterkes år for år. Hovedhensikten med mitt besøk, er nettopp å konsolidere og intensivere denne prosessen, sa Lula til lunsjgjestene på Akershus.

Forsamlingen besto av konge-, kronprins- og statsministerpar. Andre regjeringsmedlemmer og diplomater. Næringslivsfolk og en og annen representant fra kulturlivet, Drillo inkludert. Selv hadde Lula med 50 personer i sitt fly fra Brasil til Skandinavia.

Etanolturné

En viktig misjon med skandinaviaturen er å snakke om bioetanolens fortreffelighet og for å lobbyere Brasil inn i FNs sikkerhetsråd. Lula fikk svenskene til å oppheve bioetanol-tollen og finnene til å garantere at de ville stemme Brasil inn i Sikkerhetsrådet.

I Norge har han ikke fått en slik garanti. Men at de to landene skal øke sitt samarbeid i årene fremover, er det stor enighet om. Lula sa at han er overbevist om at samhandelen vil doble seg i løpet av de neste 3.5 årene. Det mest konkrete resultatet av besøket var signeringen av en samarbeidsavtale mellom Petrobras og Statoil om leting og utvinning av olje i Brasil, samt utvikling av biodrivstoff.

Afrika-samarbeid

Før Lula da Silva kom med sitt store følge til Oslo torsdag, ble det spekulert i om Norge kom til å signere en avtale om bioenergisamarbeid med Brasil i Afrika. Den ble ikke signert, men er like rundt hjørnet, ifølge bistandsminister Erik Solheim.

— Avtalen går ut på at Norge bidrar med kapital slik at personer fra portugisisktalende land i Afrika får reise til Brasil for å lære om produksjon av bioetanol. Jeg regner med at den signeres når jeg reiser til Brasil i november, fortalte Solheim til BT etter den høytidelige lunsjen på Akershus.

- Fin utsikt, sa Lula

Før Lula kom så langt som til lunsj, hadde han åpnet et seminar, besøkt stortingspresident Thorbjørn Jagland og hatt en nesten timelang samtale med Jens Stoltenberg på hans kontor. - Fin utsikt, sa Lula og refererte til det tette naboskapet mellom LO og Ap.

De to statslederne fant tonen og brukte lengre tid enn planlagt på tomannshånd, der de blant annet diskuterte global fattigdomsbekjempelse samarbeid om en ny klimaavtale. Dermed ble pressekonferansen etterpå kort og hektisk.

Chavez ok

Lula er populær ute, særlig blant sosialdemokrater. Internt i Brasil er han fortsatt en høyt ansett statsleder. Men opposisjonen til venstre og høyre har betegnet ham som alt fra klasseforræder til kommunist. Han balanserer på en hårfin pragmatisk line, og kombinerer frihandel med sosiale reformer. Men han avviser at han kom til Norge for å møte en politisk alliert.

— Vi møtes fordi vi er statsledere og tar vare på våre lands interesser. Dette er ikke et ideologisk møte. Brasil har demokratiske forbindelser med alle land og jeg snakker like godt med Bush som med en annen statsleder, sa Lula.

Han understreket også at kraftsosialisten Hugo Chávez er en god partner for Brasil, men at venezuelapresidentens utfall mot USA får stå for hans regning. Latin-Amerikas består av demokratier i mangfoldig sameksistens, sa presidenten for det aller største latinamerikanske landet.

Bjørn Sigurdsøn/Scanpix