• Konfliktene mellom muslimer og kristne har sin rot i politiske forhold, sa patriark Bartholomeus I onsdag under avslutningen av en internasjonal konferanse om islam.

Patriarken er det formelle overhodet for verdens ortodokse kristne, og en av mange høytstående religiøse og politiske ledere som var til stede under konferansen i Østerrikes hovedstad Wien.

Stormuftien i Syria, Ahmad Bader Hassoun, understreket at det ikke er mulig å forsvare drap på bakgrunn av tekstene i Koranen.

– Hvis jeg kunne lese ut av Koranen at jeg skulle drepe noen fordi han tilhører en annen religion, så ville jeg benekte Koranen, sa den åndelige lederen for Syrias sunnimuslimer.

Hassoun advarte også om at dagens voldelige religiøse ekstremisme kan føre til en generell motstand mot religion, slik kommunistiske ledere tidligere har gitt uttrykk for.

Til stede under den tre dager lange konferansen var også presidentene i Afghanistan og Irak, Hamid Karzai og Jalal Talabani, og den iranske fredsprisvinneren Shirin Ebadi.

Erkebiskopen i Wien, kardinal Christoph Schönborn, advarte om at misjonering innen islam og kristendom fører til konflikter, og at begge religionene bør lete etter nye metoder for å spre sine budskap.

Kritikere pekte på at dagens religionsdialog stort sett foregår mellom folk som i utgangspunktet er moderate, og at fundamentalistiske muslimske grupper glimret med sitt fravær i Wien.