TORGEIR NORLING

— Jeg ville så gjerne sende penger tilbake til foreldrene mine, sier den 19 år gamle jenten fra Laos.

Hun vil ikke oppgi sitt virkelige navn, men ber oss kalle henne Pla. Fordi hun ikke vil at noen skal få vite at hennes drøm om å skaffe seg en god jobb i Thailand endte på et lugubert bordell i en forstad av Bangkok. Hun var bare 17 år den gangen.

Pla forteller at hun til slutt ble reddet fra sex-marerittet, og plassert ved senteret Kredtrakarn. Senteret tar seg av barn og jenter som er ofre for menneskehandel, eller har blitt tvunget inn i sex-industrien.

Møtte kronprinsparet

Fredag fikk Pla og de 363 andre barna og jentene ved senteret besøk av kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

Pla forteller at hun hadde sett bilder av begge to i avisen og lenge hadde gledet til å møte dem.

— Jeg fikk servere dem drikke, forteller hun henrykt.

Omvisningen gjorde tydelig inntrykk på kronprinsparet, som tok seg god tid under besøket. Senterets leder, Yanee Lertkrai, forteller at det for barna var en opplevelse å møte Haakon og Mette-Marit. Hun tror besøket har betydning i arbeidet med å hjelpe dem tilbake til et normalt liv.

Hjelp er det også behov for. At antallet thailandske barn i sex-industrien har gått noe ned, betyr ikke at markedet er blitt mindre. Barna importeres isteden fra de fattigere nabolandene Burma, Laos og Kambodsja. Noen ganger blir barna kjøpt direkte fra foreldrene, andre ganger blir de lurt til å tro at en god jobb venter i en restaurant, bar eller frisørsalong.

Fattigdom er ikke den eneste forklaringen. Barna kommer ofte fra familier med andre sosiale problemer. Det kan være splittede familier, rusmisbruk eller vold.

Sex-trafikken utgjør likevel bare en del av den totale menneskehandelen. I Thailand befinner det seg over en million illegale immigranter fra nabolandene.

Man finner dem overalt der det er behov for billig arbeidskraft. Mange jobber døgnet rundt for slavelønner i fabrikkene. Barna som tigger på gangbroene i Bangkok sentrum er som regel smuglet over grensen fra Kambodsja. Gjengene som står bak har egeninteresse i å behandle barna dårlig. Jo sykere de ser ut, jo mer penger klarer de å tigge.

- Hjelp Burma

Ved senteret forteller 13 år gamle Sofia fra Burma at hun i flere måneder ble tvunget til å selge blomster utenfor restauranter og barer hver eneste natt. Om hun ikke klarte målet sjefen hadde satt, ble hun brutalt mishandlet.

— Jeg ble slått hele tiden, ofte til jeg blødde, sier hun.

Med gru tenker hun tilbake på en natt hun gikk seg vill. Hun ringte sjefen, som kom og hentet henne. Han oppdaget at hun nesten ikke hadde solgt noen blomster. I et raserianfall rev han av henne skjorten og pisket ryggen hennes med en skjøteledning.

Ved senteret har hun i to måneder lært seg å lage blomsterdekorasjoner. Snart skal hun hjem. Hun vet at livet i Burma ikke kommer til å bli lett. Fattigdommen er ekstrem, og foreldrene hennes soner lange dommer for narkotikahandel.

Hun håper kronprinsparet kan bidra til å gjøre hverdagen litt enklere.

— De er gode mennesker, jeg håper de kan hjelpe Burma også, sier hun.

HÅPER PÅ HJELP: 13 år gamle Sofia fra Burma ble i flere måneder tvunget til å selge blomster utenfor barer og restauranter. Hun håper kronprinsparet kan hjelpe Burma også.
GJORDE INNTRYKK: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit møtte ofre for menneskehandel og prostitusjon ved senteret Kredtrakarn utenfor Bangkok.