Afrikas fremtid er i afrikanernes hender. Men det krever godt lederskap og en slutt på tyranniet, lyder budskapet fra USAs president Barack Obama.

Obama var lørdag på sitt første besøk i Afrika sør for Sahara etter at han ble USAs president.

Han ble møtt med jubel under sitt korte besøk i Ghana. Ghaneserne hyllet ham som en hjemvendt sønn, selv om Obamas slektskap er knyttet til Kenya, ikke Ghana.

Valget av vertsland skulle tjene som eksempel på Obamas budskap: At demokrati og godt styresett er veien framover for det afrikanske kontinentet.

– Dere har makten til å holde deres leder ansvarlig, å bygge institusjoner som tjener folket. Dere kan bekjempe sykdom, gjøre slutt på konflikter og gjøre endringer nedenfra og opp. Dere kan gjøre det. Yes you can, sa Obama og hentet fram sitt eget valgkampslagord i en hilsen spesielt til unge afrikanere.

Krassere kritikk Som en amerikansk president som etter egne ord har «Afrikas blod» i seg, kunne han tillate seg en mer direkte kritikk av afrikanske ledere enn det en hvit statsleder kan.

– Ikke noe land vil skape velstand dersom dets ledere utnytter økonomien for å berike seg selv, eller om politiet lar seg bestikke av narkosmuglere, sa Obama i sin tale til Ghanas parlament, og påpekte at næringsliv skremmes vekk av korrupsjon og brutalt styresett.

Han kritiserte samtidig dem som gir kolonialismen skylden for Afrikas problemer, slik Zimbabwes president Robert Mugabe ofte gjør for å forklare landets katastrofale økonomi.

Likevel erklærte Obama at folkemord og konflikter, som i Darfur og Somalia, er globale problemer som krever global respons og lovet USAs støtte for å styrke sikkerheten og holde krigsforbrytere ansvarlig.

Afrikas innflytelse Valg av en president med afrikanske røtter i stormakten USA har skapt optimisme over hele det afrikanske kontinentet, et håp om å få en mer sentral plass i USAs politikk og verdens begivenheter.

Obama understreket selv at Afrika er med på å forme framtiden, og viste til at han reiste rett til Ghana etter besøk først i Moskva og deretter G8-toppmøtet i Italia.

– Jeg ser ikke landene og folkene i Afrika som en verden for seg. Jeg ser Afrika som en fundamental del av en verden som er bundet sammen, som Amerikas partnere i arbeidet med å skape framtiden vi ønsker for våre barn, sa Obama.

Obama gjorde i sin tale ære på sin forgjenger George W. Bush. Mens Bush har fått mye pepper for sin utenrikspolitikk på mange områder, blir han nemlig også ansett for å ha gjort mer for Afrika enn noen annen amerikansk president før ham. Spesielt gjorde hans administrasjon en viktig innsats i kampen mot HIV/aids og andre sykdommer.