Kronprinsen er på et fire dagers offisielt besøk i det søramerikanske landet, og det eneste som skiller det offisielle besøket fra et statsbesøk, er at det ikke er kongen som er gjest og at utenriksministeren ikke er med i følget.

President Bachelet syntes det var trist at kronprinsessen måtte melde forfall, men ba kronprinsen hilse henne. Ifølge kronprinsen hadde Mette-Marit gledet seg spesielt til å møte Michelle Bachelet, som hun også hilste på da den chilenske presidenten besøkte Norge i fjor.

Besøket er kongefamiliens første offisielle besøk i Chile siden kong Olav besøkte landet i 1967.

Militærparade

Kronprins Haakon innledet det offisielle besøket med å legge ned krans på Bernardo O'Higgins-monumentet. O'Higgins regnes som Chiles landsfader.

Fram til monumentet ble kronprinsens bil eskortert av ridende kavaleri.

Etter kransnedleggelsen ble han tatt imot i presidentpalasset La Moneda, der han hadde samtaler med president Bachelet. Siden 1845 har La Moneda huset landets statsoverhode, men var også i en lang periode brukt til myntproduksjon, derav navnet.

Under statskuppet i 1973 ble bygget bombet, og daværende president Salvador Allende døde under angrepet.

Første kvinne

Michelle Bachelet (55) er Chiles første kvinnelige president og ble valgt i 2006.

Hennes far, Alberto Bachelet, var general i flyvåpenet. Etter statskuppet i 1973 ble han arrestert og døde kort tid senere i fengsel.

Michelle og hennes mor ble arrestert to år senere og internert i sikkerhetspolitiets interneringsleir Villa Grimaldi, som kronprinsen skal besøke torsdag.

Bachelet er utdannet lege og har tidligere vært landets helseminister og forsvarsminister.

UTEN KONEN: Kronprins Haakon dro alene til Chile for å treffe president Michelle Bachelet.
VICTOR RUIZ CABALLERO