ERIK THOMLE

Med sine 350 innbyggere er Kfar Darom et av de mest ytterliggående religiøse samfunnene i Gush Katif. Bare 2 av byens 60 familier reiste frivillig. Samtidig har beboerne fått forsterkning fra minst 300 aktivister utenfra.

Omkring 150 av dem hadde forskanset seg på synagogens flate tak, tre etasjer over bakken. Herfra pepret de politifolk og soldater med lyspærer fylt med hvitmaling, samtidig med at de sang og ropte slagord.

Før aksjonen mot synagogen hadde politiet først kjørt en vannkanon i stilling, deretter to kjempestore mobilkraner og containerbiler med to containere der det var saget store åpninger, dekket med stålgitter. Planen var at containerne, fylt med politifolk, skulle heises opp på taket, og deretter brukes som arrest for aktivister som ble arrestert.

Vannkanoner mot syre

Flere ganger forsøkte politiet å heise containeren opp på taket uten hell. I stedet marsjerte lange kolonner av spesialpoliti i svarte kampuniformer opp foran synagogen. Mange av dem var allerede oversmurt med maling fra taket og malingsbombene haglet stadig ned over dem.

En liten styrke gikk opp og fjernet gruppen av aktivister på trappen foran synagogen. Deretter brøt politiet opp døren til synagogen. Fra taket kunne aktivistene se hvordan kameratene deres inne i synagogen ble båret ut.

Senere klarte politiet å heise en container opp på taket, mens aktivistene angrep dem med syre, sand og beholdere med en grønn væske, mens de samtidig slo politifolkene med kjepper. Politiet svarte med vannkanon. Andre politifolk kravlet opp mot taket på stiger som aktivistene forsøkte å velte.

En etter en ble aktivistene pågrepet og skubbet inn i containeren. Politifolk holdt andre aktivister trykket mot taket. Bilder som brakte frem minner fra 1982, da den israelske bosettingen Yamit på Sinai-halvøyen. Ikke minst fordi israelsk tv brakte bildene fra 1982 og nå fra 2005 side om side på skjermen.

Det ble den mest voldelige aksjonen til nå under evakueringen av de israelske bosettingene, der Kfar Darom bare er en av 21 som skal evakueres.

Før aksjonen mot synagogen hadde det israelske militæret begynt å evakuere privathusene i bosettingen. Offiserer gikk inn i husene og forsøkte å overtale familiene til å følge med frivillig, mens tette kjeder av politifolk og soldater sto fra hoveddørene ut til de bussene som sto klare til å kjøre dem ut av Gush Katif.

Traumatisk farvel

På hjørnet overfor synagogen fant enda et drama sted. Fra en stor villa lød hysteriske rop og gråt. En bosetter gikk rundt og inviterte pressefolk inn til familien Cadman som bodde i villaen. På gulvet i stuen satt et titall voksne og opp imot 15 barn, skrikende og gråtende. Rammen var satt til å gi barna en traumatisk avskjed med stedet der de var født.

Midt i gruppen satt familiens overhode med en niarmet lysestake i den ene armen, en liten jente med smokk i munnen i den andre.

Mannen skrek som en sinnssyk, barna gråt og gråt. Kvinner ropte hysterisk etter soldatene, mens bosetteren som hadde tilkaldt pressefolkene, gikk ut for å hente flere.

I over en time forsøkte offiserer å overtale Cadman-familien til å forlate huset selv. Deretter ble soldater beordret til å føre barn og voksne ut med makt i en ventende buss. Flere av kvinnene klemte hele overkroppen ut gjennom de smale rutene på bussen og brukte siste rest av stemmen på hysteriske rop. Mennene hamret på vinduene og ropte etter soldatene.

«Drapsforsøk»

Over 1000 soldater og politifolk deltok i evakueringen av Kfar Darom. Alle er ubevæpnet, Israeli Defence Forces har på forhånd meddelt at ingen vil være bevæpnet. Men inni mellom går det imidlertid en hel del bevæpnede soldater rundt. De er der ikke for å delta i evakueringen av bosettingene, men for å beskytte så vel bosetterne som de ubevæpnede soldatene og politifolkene mot eventuelle palestinske terrorister.

24 politifolk ble såret under aksjonen. I følge politioffiser Dudi Cohen er volden for det meste igangsatt av «religiøse ledere».

Nye voldelige angrep på politiet vil heretter bli ansett som drapsforsøk, sier Cohen.