KLAUS JUSTSEN

Bush håper å bringe økt støtte til krigen mot terror og utvidet samhandel med seg hjem fra sin syv dage lange reise til Østen, som ble innledet med korte besøk i Japan og på Filippinerne.

Men i den filippinske hovedstaden ble han møtt av demonstrerende arbeidere, bønder og venstreorienterte aktivister.

— Vi vil at Bush skal vite at han ikke er velkommen til Filippinene, sier Juli Detablan, som er talskvinne for dem som organiserte protestmarsjen.

Tilbyr bistand

Større bidrag til innsatsen i Irak fra Japan og Sør-Korea skal bane veien for flere tilsagn under APEC-toppmøtet i Bangkok.

Til gjengjeld vil den amerikanske presidenten tilby økt bistand, og hjelp til en modernisering av militæret i flere av de landene Washington betrakter som viktige fronter i krigen mot internasjonal terror.

I en tale til Kongressen i Manila lovet president Bush å hjelpe til i kampen mot terrorgruppen Abu Sayyaf, som opererer i den sørlige delen av landet, og mot Jemaah Islamiyah, som har fått ansvaret for fjorårets bombeangrep på Bali, der 202 mennesker ble drept.

Svart sky over møtet

Filippinene ble for kort tid siden gitt status som en viktig ikke-NATO alliert, og samme status vil presidenten gi Thailand. Det er ikke bare tale om en symbolsk demonstrasjon av et tettere samarbeid. Ved å karakterisere de to land som viktige allierte får USA mulighet for å forsyne dem med mer avansert militært utstyr.

President Bush ankom sent lørdag til Thailands hovedstad Bangkok for å delta i det årlige APEC-møtet. APEC har nå 21 medlemmer med USA, Kina, Russland, Japan og Australia som de største.

Møtet vil bli dominert av forhandlinger om økt samhandel og av krigen mot terror. Samtidig henger problemene med Nord-Korea som en svart sky over møtet.

Kilder i Det hvite hus opplyser at president Bush under møtet i Bangkok håper på å få tilslutning til en plan som kan sette en stopper for Nord-Koreas bestrebelser på å anskaffe seg flere atomvåpen.

Presidentens lengste

USA avviser fortsatt krav om å inngå en bilateral ikkeangrepspakt med Nord-Korea, men under møter i Tokyo og Manila har presidenten undersøkt mulighetene for å inngå en ikkeangrepsavtale med flere land i regionen.

Washington håper at en slik avtale vil kunne tilfredsstille Nord-Korea og sammen med økt økonomisk og materiell bistand føre til at landet oppgir utviklingen av atomvåpen og underkaste seg kontroll av det internasjonale atomagenturet IAEA.

Rundreisen, som blir en av presidentens lengste, omfatter etter APEC-møtet i Bangkok også Singapore, Indonesia og Australia.