President George W. Bush, som møtte president Pervez Musharraf fredag, sa han ikke hadde hørt om saken før han leste den i fredagens aviser.

Pakistan fikk et klart valg i dagene etter 11. september 2001: Stå sammen med USA i kampen mot Taliban eller vær forberedt på å bli bombet tilbake til steinalderen. Det er Pakistans president Pervez Musharraf som kommer med denne klare uttalelsen til nyhetsprogrammet «60 Minutes» som TV-selskapet CBS sender førstkommende søndag.

Musharraf går ikke av veien for å avsløre hvem som kom med denne klare trusselen. Det var viseutenriksminister Richard Armitage. Og mottakeren var sjefen for den pakistanske etterretningstjenesten.

– Etterretningssjefen fortalte meg direkte hva Armitage hadde sagt. «Vær beredt på å bli bombet. Vær beredt på å bli bombet tilbake til steinalderen», sier Musharraf og legger til for egen regning: – Jeg syns det var en grov bemerkning.

– Aldri i verden

Men Armitage avviser anklagene i sine første kommentarer til saken.

– Jeg truet aldri med å bruke militær makt, sier Armitage i en kommentar til TV-selskapet CNN.

– Det hadde jeg ikke myndighet til, tilføyer han.

Men han bekrefter at han stilte en rekke krav til Pakistan som USA ikke ville forhandle om for å sikre at Pakistan stilte seg på USAs side i angrepet på Taliban-regimet i Afghanistan etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

– Jeg sa til ham at for amerikanerne var dette svart eller hvitt, at Pakistan enten var med oss fullstendig, eller ikke, sier han om samtalen med Pakistans etterretningssjef.

Musharraf har denne uken deltatt ved åpningen av høstsesjonen i FNs hovedforsamling og var fredag gjest hos president George W. Bush i Det hvite hus.

Ikke hørt om

President Bush sa han var overrasket av nyhetssaken.

– Jeg ble vel noe overrumplet av de harde ordene, sa Bush til journalister da de to presidentene sammen møtte pressen i Det hvite hus.

– Første gang jeg hørte om dette var da jeg leste det i avisen i dag. Jeg kjenner ikke til noen samtale som den som ble rapportert i avisen. Det kjenner jeg rett og slett ikke til, sa Bush.

Musharraf avslo å gi ytterligere kommentarer til saken og henviste til en bokavtale han har inngått med et stort amerikansk forlag.

– Med andre ord, det han sier er: Kjøp boken, sa Bush.

Tok ansvar

Det er TV-selskapet CBS som har distribuert Musharrafs uttalelser til pressen. Selv sier Musharraf at han tok ansvar da han reagerte som han gjorde på Armitages uttalelser.

– Av og til er det nødvendig å sette interessene til sitt eget land øverst, og det var nettopp hva jeg gjorde, sier Musharraf.

Før terrorangrepene i september 2001 var Pakistan ett av tre land som opprettholdt normale forbindelser med Taliban-regimet i Afghanistan, som hadde gitt Osama bin Laden og terrornettverket al-Qaida et fristed i landet.

Men få dager etter terrorangrepene brøt Pakistans myndigheter alle bånd til Taliban og samarbeidet fullt ut med USA i arbeidet med å oppspore soldatene til Taliban og al-Qaida som hadde søkt tilflukt inne på pakistansk område.

Den offisielle amerikanske granskingsrapporten av 11. septemberangrepene understreker at USA fra første stund la vekt på å sikre seg Pakistans støtte i den videre kamp.

Skeptiker

Lisa Curtis i Heritage Foundation sier hun ikke vet nøyaktig hva Armitage har sagt, men hun stiller seg skeptisk til at han har truet med å bombe Pakistan.

– All snakk om bombing dreide seg i de dager om Afghanistan, sier Curtis, som er ekspert på Sør-Asia og tidligere har arbeidet for Senatets etterretningskomité, utenriksdepartementet og etterretningsorganisasjonen CIA.

– Jeg finner det vanskelig å tro at Armitage snakket om å bombe Pakistan – uten at jeg vet nøyaktig hva som ble sagt. Men jeg vet at det var et klart ultimatum som ble gitt til Pakistan – et valg mellom USA og Taliban, sier Curtis.