I nesten et døgn meldte ulike regjeringstalsmenn, diplomater og regjeringer at Kabila var blitt drept, angivelig etter en krangel med en gruppe generaler. Tidligere onsdag ettermiddag opplyste en regjeringstalsmann at både Kabila og hans sønn, general Joseph Kabila, var blitt skutt og drept.

En halv time senere sa Zimbabwes forsvarsminister Moven Mahachi at Kabila døde tidlig onsdag morgen om bord i et fly som skulle bringe ham til Harare for medisinsk behandling.

Zimbabwe har vært Kongos nærmeste allierte de siste fire årene, og Mahachi sa at Kabila ble skutt fem ganger av en medarbeider tirsdag kveld. Denne medarbeideren ble deretter drept av andre som var til stede i det samme rommet.

Kabila er død. Det var et rent attentat, sa Mahachi til nyhetsbyrået Ziana i Zimbabwe.

Flere regjeringer og diplomater ga i mellomtiden til dels detaljerte beskrivelser av hvordan Kabila og hans sønn ble skutt og drept. Regjeringen i Belgia, den tidligere kolonimakten i Kongo, opplyste at Kabila var blitt drept av en livvakt.

En diplomat i Bujumbura opplyste onsdag at Joseph Kabila ble skutt og drept før faren ble tatt av dage, og en minister opplyste at regjeringen ble kalt sammen til krisemøte onsdag morgen.

NTB

KONGOS STERKE MANN: President Laurent Kabila (Arkivfoto)