Begrunnelsen er at EU-kommisjonen fortsatt håper å få på plass en ny avtale for verdenshandelen, ved at den såkalte Doha-runden i WTO blir gjenopplivet.

Ikke gitt opp Doha-runden

— Vi har på ingen måte gitt opp Doha-runden. Vi tror fast på at det fortsatt er mulig å få en avtale. Å snakke om en egen avtale med Afrika midt oppi dette, vil bare kunne føre til forvirring, sier Peter Power, talsmann for EUs mektige handelskommissær Peter Mandelson.

Han kjente i går ikke til at Bob Geldofs tanker har vært tema i EU-kommisjonen. I en kronikk som ble trykket i flere store norske aviser mandag, bad den gamle rockestjernen og Band Aid-frontfiguren Norge om å presse EU og USA for å få til en egen handelsavtale med Afrika. Geldof argumenterer med at Doha-runden er død, og at den uansett ikke vil hjelpe Afrika noe større dersom det mot formodning skulle bli en ny WTO-avtale.

Håper på høsten

Det er Peter Power sterkt uenig i.

— Doha-runden skulle være en utviklingsrunde, og det arbeider vi fortsatt for.

Peter Mandelson er denne uken i USA, der han har møter med både ledende representanter i Kongressen og med Susan Schwab, som leder WTO-forhandlingene på amerikansk side.

— Vi mener det skal være mulig å få til noe i tiden fra etter kongressvalget i USA i høst, og frem til USAs nye «Farm bill» blir lagt frem neste år, sier Power.

Denne fastsetter hvordan støtten til USAs bønder fordeles og hvor stor den er - et sentralt spørsmål også i WTO-sammenheng. Det vil derfor være viktig å komme det dokumentet i forkjøpet.

Kanskje «partnerskap»

Mange observatører er enige med Geldof i at utsiktene til en WTO-suksess uansett er temmelig dårlige. Men hva som skal skje dersom Doha-runden ikke lar seg gjenopplive, vil handelskommissærens mann ikke snakke om ennå.

— Det er altfor tidlig å snakke om. Vi kan ikke tillate oss å bli distrahert på det kritiske punktet vi har nådd nå, sier Power.

Han påpeker også at EU er i forhandlinger om såkalte «økonomiske partnerskaps-avtaler» (EPA) med nærmere 100 utviklingsland, mange av dem i Afrika. Målet er å dra landene med i verdenshandelen og gjøre dem mindre avhengige av økonomisk hjelp. Forhandlingene har pågått i flere år.

Men også disse forhandlingene er blitt kritisert, for mye av det samme som WTO-forhandlingene: EU tenker mest på seg selv, og presser på for å få sine egne varer inn på markedet hos de fattige, hevder hjelpeorganisasjonen Oxfam i en fersk rapport om EPA-forhandlingene.

JOHN D MCHUGH/REUTERS