Ukrainas president Petro Porosjenko møtte fredag statsminister Erna Solberg på NATOs toppmøte i Newport i Wales.

På spørsmål fra BT før møtet begynte kl. 14 norsk tid, sa Porosjenko at en våpenhvileavtale var signert i Minsk.

— Jeg har nettopp fått vite at vi har undertegnet en foreløpig avtale om våpenhvile. Vi håper at våpenhvilen trer i kraft klokken 17 lokal tid, sa han.Det tilsvarer klokken 16.00 norsk tid.

— Det er veldig godt nytt, var Solbergs spontane respons til den ukrainske presidenten.

Porosjenko la til at dette var den første bekreftelsen av at en avtale var signert. Signeringen skjedde i den såkalte kontaktgruppen, der både Russland, Ukraina, de prorussiske separatistene og OSSE er representert. De møttes i Hviterusslands hovedstad Minsk fredag.

- Angrep mot havneby

De ukrainske styrkene har vært hardt presset på slagmarken de siste ukene. Ifølge Nato og ukrainske myndigheter er årsaken massiv militær støtte til opprørerne fra Russland. Fredag ble det meldt at opprørerne hadde tatt seg inn i den viktige kystbyen Mariupol ved Svartehavet.

Flere medier har rapportert om kraftig rakettbeskyting og artilleriild ved havnebyen, som er strategisk viktig grunnet sin store eksport av stål, fredag morgen og utover dagen, skriver NTB.

— I 06-tiden begynte russerne å skyte raketter, og vi har hørt raketter slå ned konstant siden da, sier TV 2 -journalist Øystein Bogen, som befinner seg i Mariupol.

Det ukrainske forsvaret sier imidlertid de fortsatt har kontroll over byen.

— Dette er ikke sant. Vi har til og med drevet dem tilbake fra de posisjonene de hadde tidligere, sier talsperson for det ukrainske forsvaret Andrij Lysenko.

Eksplosjoner i Donetsk

Lokalbefolkningen i Mariupol frykter at prorussiske separatister, som flere hevder ledsages av russiske styrker, er i ferd med å gjennomføre et angrep mot byen.

Også ved flyplassen utenfor den opprørskontrollerte byen Donetsk øst i landet er det meldt om eksplosjoner fredag, og det rapporteres om russiske tropper også nord på Krim-halvøyen.

Samtidig som kampene pågår for fullt flere steder i landet, er representanter fra Ukraina, Russland og de prorussiske styrkene i møte for å starte arbeidet med en fredsplan.

NATO-TOPPMØTE: Ukrainas president Petro Porosjenko møtte fredag statsminister Erna Solberg på NATOs toppmøte i Newport i Wales.
SCANPIX