I en måling offentliggjort i Stern fra Forsa-instituttet onsdag, har Schröders sosialdemokratiske SPD en ledelse på utfordreren Edmund Stoibers konservative CDU/CSU med 40 mot 38 prosent.

En måling fra det mer konservative Allensbach-instituttet viste derimot onsdag at den konservative opposisjonen har en knapp ledelse — med 37,3 prosent mot SPDs 37 prosent av stemmene. "Schrödertour 2002" dundrer nå gjennom Tyskland for full maskin. Kansleren har gjerne to opptredener om dagen.

Flaks og dyktighet

Med dyktighet og en porsjon flaks Schröder klart å avlede den litt firkantede og skolemesteraktige Stoibers fokus på Tysklands høye arbeidsledighet og svake økonomi.

— Politikerne kan ikke hindre en naturkatastrofe, sier kansleren med dempet stemme til de mange tusen menneskene som står som sild i tønne på det vakre Römer-torvet i hjertet av Frankfurt.

— Men politikerne må vise handlekraft når katastrofen skjer, tordner han gjennom 7000 watt med høyttaler. Det er nesten så skraller i de gamle bindingsverkshusene rundt plassen.

Publikum nikker og applauderer. Alle skjønner at dette er et spark til Edmund Stoiber.

Den katastrofale hundreårsflommen snudde det tyske valget. Schröder, som på forsommeren lå 9 prosentpoeng bak Stoiber på målingene, viste handlingskraft og statsmannskunst da flommen veltet innover Tyskland. Han tok på seg gummistøvlene, inspiserte skadene og varslet straks stans i planlagte skattelettelser. Imens satt utfordrer Stoiber på feriestedet sitt og lurte på hva han skulle si.

Spiller på krigsfrykt

Men det var da Schröder tar opp Irak at han virkelig høster jubel under de karakteristiske skyskraperne i den tyske finanshovedstaden - kalt "Mainhatten" på grunn av sin beliggenhet ved den vakre elva Main.

Iraks aksept av våpeninspektører beviser at den tyske regjeringens krav om dialog - ikke krig, førte fram, mener Schröder.

— Vi må benytte sjansen til fredfull løsning på konflikten på Irak. Vi må benytte sjansen til å bevare fred, ikke skape krig! roper kansleren effektfullt, til voldsom applaus.

Kansleren har spilt effektivt på tyskernes etterkrigshistoriske motvilje mot blande seg opp i internasjonale konflikter. Irak var en nøkkel til SPDs comeback på målingene.

Nervøs

SPD og Schröder er i siget før valget søndag. Men partiarbeiderne tar ikke seieren på forskudd.

— Det er grusomt spennende. Vi skal være på gatene hver dag, vi våger ikke å hvile før valglokalene stenger klokka 18 søndag, sier den lokale SPD-politikeren Gerhard Merz til NTB.

Schröders problem er det samme som møter alle sittende regjeringssjefer når valget kommer. Hva har han oppnådd de siste fire årene?

Den økonomiske veksten er den laveste i hele Europa, og med fire millioner mennesker uten jobb, har Tyskland Vest-Europas høyeste arbeidsledighet.

Spørsmålet noen få dager før valget er dessuten om Iraks aksept av FNs våpeninspektører kan ta luften ut av Irak-ballongen.

(NTB)