De tyske sosialdemokratene i SPD har besluttet at de ønsker å starte samtaler med Angela Merkel om en eventuell regjeringskoalisjon.

Statsminister Merkel og hennes CDU har som i 2005 vendt seg til SPD for å diskutere et regjeringssamarbeid. Sosialdemokratene har vært dypt splittet i synet på koalisjonsplanene, men besluttet fredag at de vil starte sonderinger.

Mange i SPD frykter at partiets identitet skal gå tapt i et samarbeid. I 2009 fikk partiet et historisk dårlig valgresultat etter å ha sittet fire år som juniorpartner i en storkoalisjon med Merkels CDU.

– Det er ikke SPDs oppgave å holde CDU ved makten og sikre dem et flertall som gjør dem i stand til å utføre sin politikk, sa SPDs leder i delstaten Nordrhein-Westfalen til Financial Times foran fredagens beslutning.

Steinbrück trakk seg

Merkels konservative koalisjon mangler fem representanter for å få flertall i Forbundsdagen.

En meningsmåling viser at nesten to tredeler av tyskerne ønsker en storkoalisjon med de konservative og SPD, melder Ritzau.

Tidligere fredag ble det kjent at SPD-leder Peer Steinbrück, som var partiets statsministerkandidat, trekker seg fra alle tillitsverv i partiet.

Han hadde fra før av varslet at han ikke er interessert i en ministerpost i en ny tysk storkoalisjon.

De grønne

CDU-topper har ikke lagt skjul på at de foretrekker et nytt samarbeid med sosialdemokratene, men Merkel har også holdt døren åpen for et partnerskap med De grønne.

Miljøpartiet er imidlertid nå nødt til å finne en ny ledelse etter at flere ledere har trukket seg etter et skuffende valgresultat. Om ledervalget trekker ut, blir De grønne en mindre sannsynlig partner.