Stockholm/Oslo: Sviktende støtte til de rødgrønne og lav tillit til Mona Sahlin på målinger peker mot et nytt sosialdemokratisk valgnederlag. Hvis det skjer, kan Sahlins dager som partileder være talte.

På tre av de siste meningsmålingene har de rødgrønne ligget rundt ni prosentpoeng bak den borgerlige alliansen, som også øyner et lite håp om å få over 50 prosent av stemmene.

Hvis dette skulle bli valgresultatet og Socialdemokraterna søndag går på sitt andre strake valgnederlag, kan det bli vanskelig for Mona Sahlin å fortsette som partileder. Det er ingen dristig spådom at hun vil få sin del av skylden for et eventuelt valgnederlag.

Jeg er ikke bekymret. Jeg har vært med i politikken så lenge at jeg vet at det går opp og ned

Mona Sahlin

Ikke bekymret

Flere av Sahlins sosialdemokratiske partifeller sa denne uken til avisen Expressen at dette valget er Sahlins siste mulighet til å bli statsminister. Men selv avviser hun at slaget er tapt og sier hver morgen til seg selv:

— Enda en dag i partiets tjeneste. Nettopp i dag bestemmer 100.000 seg for hvordan de skal stemme.

Sahlin viser blant annet til Norge, hvor Arbeiderpartiet økte sin oppslutning med mange prosentpoeng den siste uken før valget i fjor.

— Jeg er ikke bekymret. Jeg har vært med i politikken så lenge at jeg vet at det går opp og ned, sier hun i et intervju med nyhetsbyrået TT.

De siste dagene er det to ting som gjelder, nemlig å mobilisere velgerne og understreke forskjellene mellom blokkene, mener Sahlin.

Trøblete forhold

Svenskene har et trøblete forhold til Mona Sahlin som hun selv tilsynelatende ikke har klart å bedre i valgkampen.

Hun huskes fortsatt for den såkalte Toblerone-affæren på 1990-tallet, da hun måtte trekke seg som partilederkandidat fordi hun hadde brukt statlige bankkort privat.

Artikkelen fortsetter under bildet

FREDRIK SANDBERG

FIKK HJELP; Mona Sahlin fikk denne uken hjelp av de tidligere statsministerne Göran Persson (nr. 2 fra v. bak) og Ingvar Carlsson (ytterst til h.).

Da hun overtok etter Göran Persson i 2006 fremsto hun som en nødløsning. Anna Lindh skulle føre Socialdemokraterna inn i et nytt årtusen, men ble drept i 2003. Populære Margot Wallström valgte en internasjonal karriere fremfor svensk partipolitikk.

Tenkning er ikke hennes styrke

Göran Persson om Mona Sahlin

Sahlin fikk heller ingen nevneverdig drahjelp av Persson, som etter sin avgang slo fast at «tenkning ikke er hennes styrke». Men denne uken stilte Persson seg bak Sahlin og kastet seg onsdag inn i valgkampen sammen med en annen tidligere partileder, nemlig Ingvar Carlsson.

Ikke på offensiven

Det ser heller ikke ut til at Sahlin har klart å skape noen entusiasme for det rødgrønne alternativet blant velgerne. Det drøyde blant annet lenge før partiene klarte å legge frem et felles valgmanifest. Problemet kan være at Socialdemokraterna aldri tidligere har inngått et slikt formelt samarbeid med andre partier i forkant av valg.

I valgkampen har Sahlin slitt med å komme på offensiven, og velgerne har langt mindre tillit til henne enn til Reinfeldt på målingene.

De borgerlige har også rettet flere frontalangrep mot de rødgrønne ved å anklage dem for å ha invitert en «kommunist», nemlig Vänsterpartiets leder Lars Ohly, inn i samarbeidet.