De første offisielle resultatene fra opptellingen av stemmene viste at Correa ledet klart over motkandidaten Alvaro Noboa. Da stemmene fra knappe 14 prosent av valgurnene var talt opp, ledet Correa med ca. 66 prosent mot 34 prosent. Men resultatet reflekterer ikke nødvendigvis en nasjonal trend fordi stemmene fra mindre provinser blir talt opp før stemmene fra tettere befolkede områder.

På tre valgdagsmålinger ledet imidlertid Correa med ca. 57 prosent mot 43 prosent av stemmene.

– Jeg aksepterer denne seieren med verdighet og ydmykhet, sa Correa til tilhengere søndag kveld.

– Dette er et klart budskap om at folket ønsker forandring, la han til.

Ecuadors rikeste mann og Correas motkandidat, Alvaro Noboa, var raskt ute og avviste valgdagsmålingene. Han truet med å kreve ny opptelling av stemmene.

– Jeg har vunnet, og jeg vil fortsette å kjempe for de fattige som president. Når alt er klart og jeg er overbevist, vil jeg anerkjenne resultatet. Før det, kommer jeg ikke til å anerkjenne det, sier Noboa.

Maktkamp Retorikken har vært beinhard i Ecuador foran presidentvalget. Mens den ene kandidaten blir kalt en «kommunistdjevel», beskyldes den andre for å ha blitt milliardær ved hjelp av barnearbeid.

Velgerne skulle søndag avgjøre nok en maktkamp mellom USA og den venstreorienterte bevegelsen i Latin-Amerika.

Det betyr at USA kan miste innflytelse i nok et latinamerikansk land, og det til en presidentkandidat som er en uttalt venn av Venezuelas president Hugo Chavez, en av USAs argeste fiender på det amerikanske kontinentet.

Hvis Correa vinner, føyer han seg inn i rekken av venstreorienterte presidenter som har kommet til makten i Latin-Amerika de siste årene, som Lula i Brasil, Chávez i Venezuela og Evo Morales i Bolivia.

Kontraster Mens Noboa har advart om at Correa vil innføre et kommunistisk diktatur i Ecuador, hevder Correa at Noboa vil styre landet som sitt private gods.

Han går inn for å reforhandle kontraktene med utenlandske oljeselskaper og å reforhandle utenlandsgjelda. Han har også sagt at han vil utvise Verdensbankens representant i Ecuador.

Noboa, som er Ecuadors rikeste mann, kaller seg på sin side en venn av de fattige, som han vil gi både hus og jobber. Han er tilhenger av et fritt marked og er en nær venn av USA. Hans folkelige stil, med Bibelen i hånden, går rett hjem hos mange ecuadorianere.

Dempet seg Etter den første valgomgangen i midten av oktober så det ut til at høyresiden skulle seire i helgens avgjørende omgang. Men i takt med at Correa har dempet sin radikale fremtoning, er han blitt mer og mer populær. Han har flere ganger understreket at han ikke går arm i arm med Chavez, og han har beklaget tidligere uttalelser om USAs president George W. Bush, som han blant annet har kalt «tosk».

Verken Correa eller Noboa har imidlertid spart på kruttet når det gjelder å skjelle ut hverandre. Noboa har blant annet spådd at det vil bryte ut borgerkrig hvis rivalen vinner, mens Correa sier at landet kommer til å drukne i korrupsjon hvis landets rikeste mann får makten.

JOSE MIGUEL GOMEZ