Han er tett fulgt av den konservative Lech Kaczynski, og disse to går videre til en andre og avgjørende valgomgang om to uker.

— Jeg er svært rørt. Dette er den viktigste dagen i mitt liv, sa Tusk da målingene ble offentliggjort.

Han fikk rundt 38 prosent av stemmene ifølge to ulike valgdagsmålinger som ble utført for den statlige polske TV-stasjonen TVP, og for den private kanalen TVN. Kaczynski fikk 32-33 prosents oppslutning.

Tusk fra partiet Borgerplattformen (PO) har ledet på meningsmålingene i forkant av valget, men gapet mellom ham og Kaczynski fra partiet Lov og Rettferdighet (PiS) er blitt mindre de siste ukene.

Lov og Rettferdighet, som ledes av Lech Kaczynskis tvillingbror Jaroslaw, vant Polens valg på ny nasjonalforsamling for to uker siden. Partiet sitter nå i regjeringsforhandlinger med Borgerplattformen som ble nummer to.

Dele makt

Velgere som NTB møtte i det sentrale Polen søndag stemte for det meste på de to favorittene:

— Tusk, fordi jeg vil at makten skal være i to hender og ikke i en, sa pensjonisten Janina som bor i byen Radom.

— Kaczynski. Han er for en mer sosial politikk. Han er mer for folket enn for eksempel POs kandidat, som kommer til å tvinge oss til å betale for helsevesenet, sa arbeidsledige Grazyna i Wsola.

Hun håper at situasjonen etter valget kommer til å endres til det bedre slik at hun slipper å reise utenlands for å få seg en jobb som mange andre unge har sett seg nødt til. Polen har Europas høyeste arbeidsledighet med 18 prosent ledige.

Venstresiden har ikke lyktes med å løse problemet. Dette, kombinert med en rekke korrupsjonsskandaler, har ført til at ekskommunistene nå tvinges til å overlate makten til høyresiden.

Både Tusk og Kaczynski, begge med en fortid i Polens motstandsbevegelse under kommunisttiden, lover å få en slutt på maktmisbruket.

For liberal?

Kaczynski og PiS har den strengeste holdningen både overfor ekskommunister og mer generelt. Også Tusk og PO vil ha et oppgjør med fortiden og fjerne korrupte tjenestemenn, men framstiller seg som mer moderat enn Kaczynski som blant annet vil gjeninnføre dødsstraff.

Kaczynski har på sin side anklaget Tusk for å være for liberal og for ikke å bry seg om samfunnets svakeste. En rettferdig, men streng stat med et godt sosialt sikkerhetsnett og kristne verdier i bunn er Kaczynskis visjon for Polen.

Kaczynskis politiske program er klarere og mer veldefinert enn Tusks, mener polakkene, ifølge en undersøkelse som avisa Rzeczpospolita offentliggjorde tidligere i uka.

Rekordlave 40,6 prosent stemte i valget på ny nasjonalforsamling i september. Valgdeltakelsen ved første omgang i presidentvalget ser ut til å være høyere, og ligger rundt 50 prosent dersom valgdagsmålingene er riktige.

Jeg er svært rørt. Dette er den viktigste dagen i mitt liv, sa sentrumskandidaten Donald Tusk da valgdagsmålingene ble offentliggjort.
Scanpix