Peterle (59) hadde fått rundt 28 prosent av stemmene da opptellingen var nesten ferdig natt til mandag. Siden dette resultatet er langt unna rent flertall, må det holdes en ny valgomgang.

Her vil Peterle trolig møte sentrum-venstre-kandidaten, diplomaten Danilo Tuerk, som hadde 24,7 prosent av stemmene. Men den tidligere sentralbanksjefen Mitja Gaspari ligger mindre enn et prosentpoeng bak, og det er ikke umulig at han kan gå forbi Tuerk når utenlandsstemmene er talt opp.

Hvis Peterle til slutt går av med seieren, vil dette være første gang Slovenia får en statsleder fra høyresiden etter at landet løsrev seg fra Jugoslavia i 1991.

Den nye presidenten skal innsettes få dager før Slovenia tar over det seks måneder lange formannskapet i EU etter Tyskland ved nyttår. Presidentposten har først og fremst symbolsk betydning i Slovenia, men det er ventet at presidenten får en viktigere rolle i perioden med EU-formannskap.

Peterle tilhører partiet Nytt Slovenia og var statsminister fra 1990 til 1992, i perioden da den tidligere jugoslaviske republikken fikk sin selvstendighet. Han er i dag representant i EU-parlamentet.

Annen omgang i presidentvalget skal etter planen holdes 11. november.