THOMAS HEINE

Amman

Irak har etter alt å dømme fått ny forfatning. Endelige resultater fra lørdagens folkeavstemning ventes først senere i uken, men foreløpige tall fra flere nøkkelprovinser i går gjorde det svært usannsynlig at forslaget skal ha falt.

Det var på forhånd nesten gitt at forfatningsforslaget ville samle et solid ja-flertall, noe som også ble bekreftet av de foreløpige tallene i går. I stedet sto motstandernes – først og fremst den sunnimuslimske minoriteten – håp til at det kunne samles to tredjedels flertall av nei-stemmer i tre av landets 18 provinser. Det ville i så fall ha medført at forslaget falt og et nytt overgangsparlament måtte ha utarbeidet et nytt utkast.

Ja de fleste steder

Men å dømme etter rapporter fra lokale valgkommisjoner var det høyst to provinser med tilstrekkelig stort nei-flertall, nemlig Anbar med byene Ramadi og Fallujah vest for Bagdad og Salahedin med byene Samarra og Tikrit nord for hovedstaden.

I provinsen Nineveh med millionbyen Mosul – en sekterisk broket provins dominert av sunniarabere og kurdere – hadde 300.000 stemt ja og bare 80.000 nei da stemmene i 260 av 300 stemmelokaler var telt, fortalte Samira Mohammad, talsmann for valgkommisjonen i Mosul. Og i Diyala, som har blandet sunni— og shiamuslimsk befolkning, viste en første opptelling 70 prosent ja-stemmer, 20 prosent nei-stemmer og 10 prosent ugyldige, fortalte formannen for provinsens valgkommisjon.

«Det ser ut til at forfatningen er vedtatt. Alle meldinger fra provinsene er oppmuntrende og positive,» sa Iraks kurdiske utenriksminister, Hoshyar Zebari.

Over 60 prosent

Stemmeprosenten så ut til å være vel 61 prosent eller litt høyere enn i januar, da irakerne valgte overgangsparlament.

Den sentrale valgkommisjonen ville ikke gi prognoser i går, men blant irakiske politikere og vestlige diplomater i Bagdad ble det regnet som et faktum at forfatningen var vedtatt. Dermed kan irakerne begynne å se frem til den siste etappen på veien mot å gjenopprette landets suverenitet, valget i desember til et virkelig parlament med fire års mandat.

Forfatningsdebatten har skjerpet motsetningene mellom shia- og sunniaraberne i Irak og ifølge mange observatører økt risikoen for en borgerkrig. På den andre siden har mange sunnimuslimer nå valgt å gå inn i den politiske prosessen og det meste tyder på at de også vil delta i parlamentsvalget i desember.

Løst dokument

Samtidig har en i siste-liten-endring av forfatningsteksten åpnet muligheten for å revidere grunnloven når det nye parlamentet trer sammen i januar. Det er lite trolig at shiamuslimske og kurdiske ledere plutselig skulle forkaste bestemmelsene om en vidtgående føderalisering av Irak, som har vakt sunniarabernes harme, men endringen gir håp om fortsatt dialog mellom de religiøse og etniske gruppene.

Den nye forfatningen er et temmelig løst dokument, der en rekke sentrale spørsmål – f.eks. hvilket utseende og hvilken rolle parlamentets overhus skal ha, samt hvordan høyesterett skal settes sammen – overlates til det kommende parlamentet å avgjøre.

Bemerkelsesverdig rolig

Gårsdagen var – som selve valgdagen – bemerkelsesverdig rolig i hele landet, fri for selvmordsbomber eller andre større angrep. Det har imidlertid også tidligere vært perioder med relativ ro i Irak, hvoretter voldsomhetene på ny er blusset opp i store deler av landet – tross andre politiske milepæler som overleveringen av den formelle makten til en irakisk overgangsregjering sommeren 2004 eller parlamentsvalget i januar i år.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende