Den danske valgkampen er beskrevet som kjedelig, men det er dramatikk under overflaten. Mye tyder på at dyptgripende forandringer i dansk politikk fra sensasjonsvalget i 2001 vil bli fasttømret i tirsdagens valg.

I 2001 strømmet Socialdemokraternes velgere i strie strømmer til Venstre og det innvandringsfiendtlige Dansk Folkeparti. Nå viser meningsmålingene at Socialdemokraterne kan komme til å gjøre et enda dårligere valg i år enn i 2001, da partiet fikk 29,1 prosent av stemmene.

ý Vi kan være vitne til en total nedsmelting av Socialdemokraterne. Partiet har ikke fanget opp de nye strømningene blant velgerne, og partileder Mogens Lykketoft har ikke klart å spre begeistring, sier politisk redaktør Elisabeth Svane i Ekstra Bladet til NTB.

En undersøkelse fra opinionsinstituttet AIM som ble publisert mandag, viser at Fogh Rasmussen og Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard har klart å bevare grepet om sosialdemokratenes tradisjonelle kjernevelgere som de vant i 2001.

Nærmere 60 prosent av de tradisjonelle arbeidere, arbeidsledige, førtidspensjonister og trygdede, støtter Fogh Rasmussen og støttespiller Dansk Folkeparti.