Men de fleste stalltipsene går ut på at dronning Beatrix vil be kristeligdemokratenes leder starte arbeidet med å hamre ut en ny koalisjon.

Bare noen timer etter at avdøde Pim Fortuyns høyrepopulistiske LPF ble utropt til landets nest største parti, begynte de tradisjonelle partiene å posisjonere seg for å ha et best mulig utgangspunkt før regjeringsforhandlingene kommer i gang for alvor.

Kristeligdemokratene blir Nederlands største parti, sosialdemokratene ble nesten knust, og spørsmålet er hvor Pim Fortuyns liste med politiske amatører, LPF, skal ta plass i det politiske landskapet. Med 26 av nasjonalforsamlingens 150 plasser kan LPF gjøre krav på en plass i den nye koalisjonen.

Kristeligdemokratene trenger minst to partnere for å danne regjering, og politiske kommentatorer i Haag regner med at LPF blir ett av dem.

Høyredreining

Valgresultatet føyer seg inn i et europeisk mønster, der det har oppstått "et nytt høyre" som følge av innvandrerproblematikken. Men i Nederland er det også grunn til å tro at drapet på Fortuyn ga høyrepopulistene mye ekstra sympati.

Resultatet viser at kristeligdemokratene (CDA) blir Nederlands suverent største parti med 43 mandater — en framgang på 14. De offisielle valgresultatene blir kunngjort 21. mai når også stemmene fra utlandet er talt opp.

Alle partiene i den sittende regjeringen opplevde nedgang. For det sosialdemokratiske regjeringspartiet PvdA var valget en katastrofe, og det blir derfor regjeringsskifte. Partileder Ad Melkert sa onsdag kveld at han trekker seg etter at partiet fikk redusert sin gruppe i nasjonalforsamlingen fra 45 til 23 mandater, det samme som koalisjonspartneren VVD. Også den tredje koalisjonspartneren, det sosialliberale D'66, fikk redusert sin gruppe i nasjonalforsamlingen.

Ny koalisjon

— For første gang på tre år et det mulig med virkelige endringer for å forbedre helsevesenet, til å forme innvandringspolitikken slik at integrasjon er mulig, sa LPF-talsmannen Mat Herben da valgsuksessen var sikret. Også CDA jublet.

— Nå blir det uansett en CDA-statsminister, sa partiets talskvinne Maria van der Hoeven.

CDAs statsministerkandidat er Jan Peter Balkenende. På spørsmål om det blir regjeringssamarbeid med LPF, svarte hun: –Vi har vært seriøse i forhold til dem hele tiden, og vi må være seriøse med dem nå.

Også liberale VVD kan bli invitert inn i en ny koalisjonsregjering.

Hvem er de?

Spørsmålet nederlenderne og alle andre stiller seg er hva som skjer med nederlandsk politikk hvis LPF-listen slippes inn i regjeringskontorene.

Den tidligere journalisten Mat Herben ble torsdag valgt til ny leder for LPF. Herben er tidligere talsmann i forsvarsdepartementet, og skal lede regjeringsforhandlingene med kristeligdemokratene.

— Det står 49 mennesker på listen til LPF, og vi kjenner nesten ingen av dem fra før. Vi vet knapt hva de står for, og det de sier, spriker til både høyre og venstre, sier politisk redaktør Peter Evelein i nyhetsbyrået ANP til NTB.

Politiske observatører i Haag tipper at en koalisjon av kristeligdemokrater og LPF-amatører kan kollapse innen året er omme.

— En spekulasjon er at de tradisjonelle partiene vil gi LPF makt nå, og at det uerfarne partiet vil skape så mye kaos at det må holdes nytt valg allerede om ett år. Slik kan de «ansvarlige» partiene vise at bare de kan styre, sier politisk kommentator Mark Kranenburg i avisen NRC Handelsblad til NTB.

Pim Fortuyn etablerte sin liste for bare tre måneder siden, og ingen av de etablerte partiene tok høyrepopulisten riktig på alvor. Etter drapet på Fortuyn forrige mandag, er partiets profil høyst uklar.

(NTB)