SPD opplevde ydmykende tilbakegang, og må takke koalisjonspartner De grønne for en knapp sentrum-venstre seier, dersom prognosene holder.

SPD ligger an til et tilbakeslag på rundt 3 prosentpoeng til vel 38 prosent, mens De grønne har gjort et overraskende kanonvalg og gått fram over 2 prosentpoeng til nesten 9 prosent.

Til sammen vil de to partiene dermed kunne klare å sikre et flertall i Forbundsdagen på tre mandater over en koalisjon av CDU og Fridemokratene, ifølge en prognose fra TV-stasjonen ARD.

TV-stasjonen ZDF viste søndag kveld prognoser som anslo et rød-grønt flertall på seks seter — 304 mot 297.

Gerhard Schröder innrømmet søndag kveld at resultatet for SPD var skuffende, men det viktigste var at SPD og De grønne beholdt flertallet, sa han.

— Vi har ingenting å være flaue over. Vi har en god sjanse til å videreføre vår politikk. Et flertall er et flertall, sa Schröder.

Edmund Stoibers konservative CDU/CSU så ut til å bli Tysklands største parti etter søndagens valg med en fremgang på over 3 prosentpoeng til drøyt 38 prosent.

-Vi har vunnet

— En ting er klart: Vi har vunnet dette valget, erklærte CDUs kanslerkandidat Edmund Stoiber overfor jublende tilhørere i Berlin.

Han håpet fortsatt at regjeringsmakten var innen rekkevidde.

-Vi krysser fingrene. Vi har ikke åpnet champagnen, denne kvelden vil bli lang, sa Stoiber.

Stoiber avviste søndag kveld at det kan bli aktuelt å danne en storkoalisjon med SPD. De grønne ligger an til å bli Tysklands tredje største parti, til tross for at partiet har hatt en noe anonym tilværelse i valgkampen.

— Vi har ført valgkamp med mye innhold, og har oppnådd hva vi ville, sa en fornøyd partileder og utenriksminister Joschka Fischer.

Israel-kritikk

Fridemokratene hadde satt seg som mål å få 18 prosent av stemmene, og var svært misfornøyd med under halvparten.

Partileder Guido Westerwelle la mye av skylden på nestleder Jürgen Möllemann, som få dager før valget skapte sterke reaksjoner ved å rette kraftige angrep på Israel.

— Det har skadet FDPs anseelse som et moderne og tolerant parti, sa Westerwelle.

Prognosene viste at reformkommunistene i PDS havner under sperregrensen og kan miste sine plasser i Forbundsdagen. Partiet lå heller ikke an til å kapre tre såkalte direktemandater som er nødvendig for å komme inn i parlamentet.

— Vi har åpenbart ikke klart å lykkes med vårt budskap i det østlige Tyskland på samme måte som før, sa partiets tidligere leder Gregor Gysi søndag kveld.

Får sparken?

SPDs omdiskuterte justisminister Herta Däubler-Gmelin fikk stryk av velgerne i sitt eget valgdistrikt Thübingen søndag. Hun gikk tilbake 6,8 prosentpoeng til 40,4 prosent, og det var CDUs kandidat som vant distriktet med 43,4 prosent.

Justisministeren har fått skylden for å ha skadet SPDs valgkampinnspurt ved sine angivelige sammenligninger av Adolf Hitler og George W. Bush. I følge flere tyske medier vil Schröder gi henne sparken straks valget er over. Lavere deltagelse?

Flere observatører trodde at valgdeltagelsen vil bli lavere enn for fire år siden, da 82 prosent stemte. Klokka 14 hadde 43 prosent av de 61 millioner stemmeberettigede besøkt valglokalene, mot 47 prosent på samme tid i 1998. I kunster- og innvandrerbydelen Kreuzberg i det vestlige Berlin strømmet velgere til stemmelokalet til tross for et voldsomt regnvær. -Jeg har stemt på Schröder fordi jeg ikke vil ha Stoiber som statsminister. Men førstestemmen har jeg gitt til De grønne. De har best familie- og miljøpolitikk, forteller 30-årige Samar Missaoui under paraplyen til NTB.

I Tyskland gir velgerne nemlig to stemmer på samme seddel: Førstestemmen avgjør direktevalget av representanter i de enkelte valgkretsene, mens andrestemmen går til et parti og avgjør dermed partisammensetningen i Forbundsdagen.