I dag er første runde i Frankrikes kommunevalg. (2. runde er 16. mars) Tidspunktet for valget burde være ideelt for regjeringspartiet UMP (Union pour une mouvement populaire). Etter nederlaget i fjorårets presidentvalg har sosialistene i PS (Parti Socialiste) ikke klart å samle seg til en slagkraftig enhet. Likevel kan PS få ordførere i en rekke større og tidligere UMP-styrte byer, viser meningsmålingene.

Marseille har vært kjent som den mest høyrevridde byen i Frankrike, og var tidligere bastionen til Front National og Le Pen. Presidentvalget i fjor ga stort flertall for UMP og Nicolas Sarkozy. Nå ser det ut til at sosialisten Jean-Noël Guérini kan bli ordfører i Frankrikes nest største by.

Det skyldes ikke at PS har gjort en eksepsjonelt god valgkamp, men heller at Sarkozy har gjort jobben for opposisjonen, mener franske analytikere.

Nei til Sarko-besøk

I et intervju med avisen Le Figaro før helgen sa Nicolas Sarkozy at han ikke vil endre politikken nevneverdig på grunn av et eventuelt dårlig resultat i kommunevalget. En president må tenke langsiktig, se ting litt på avstand og ikke bry seg om plutselige svingninger i popularitet. Meningsmålinger betyr dessuten lite, og lokalvalget handler om lokale saker, uttalte Sarkozy.

Representanter fra PS repliserte straks at presidenten er døv for kritikk.

Sarkozy er blitt kritisert for å være egenrådig og lytte for lite til parlamentet. For å lansere ideer og ikke vedtak. For ikke å sikre gjennomføring av alle de foreslåtte reformene — og sist, men ikke minst: for ikke å styrke kjøpekraften slik han lovet. Særlig pensjonistene er skuffet over det.

Men først og fremst er Sarkozy upopulær på grunn av sin stil og personlighet. Den matcher presidentrollen dårlig, mener mange.

Så upopulær er Sarkozy at lokallagene til UMP ikke har ønsket besøk av presidenten før valget. Men nettopp fordi det handler mest om personlighet og mindre om politikk, kan misfornøyde UMP-sympatisører likevel stemme på lokale UMP-kandidater. Slik kan regjeringspartiets fall bli mindre dramatisk enn antatt, understreker analytikerne.

I landbrukskommunene er det imidlertid stor sannsynlighet for at UMP gjør det ekstra dårlig. Presidentens utskjelling av en deltaker på den nasjonale landbruksmessen glemmes ikke så lett. Dessuten ble hendelsen filmet og lagt ut på nett, slik at alle som skjønner fransk kan oppleve hvor grov den franske presidenten er i munnen.

Sarkologer

Vi er alle blitt sarkologer, heter det i en kronikk i Le Monde. I mai i fjor valgte ikke det franske folk en president, men et konversasjonstema. Hver uttalelse og hver Sarko-bevegelse - med eller uten Carla Bruni - analyseres og tolkes. Gjerne med forstørrelsesglass. Særlig etter at meningsmålingene i februar for alvor ble nitrist lesning for presidenten.

En del franskmenn finner akkurat nå stor underholdning i å sammenligne popularitetskurven til statsminister François Fillon med presidentens. Vanligvis er det statsministerens oppgave å være upopulær i Frankrike. Men så har statsministeren også hatt mer makt under tidligere presidenter.

Jo mer «president bling-bling» kritiseres for sin allestedsnærværende og altfor uformelle jetsettstil, jo mer populær blir sindige og saklige statsminister Fillon. For noen uker siden krysset de to kurvene da Fillon steg nok et hakk, mens Sarkozy fortsatte ferden nedover. Og ennå har han fire år igjen i Elyséepalasset.

Det har vært spekulert i om Sarkozy kan komme til å ofre statsministeren fordi han er for populær. - Man bytter ikke ut en statsminister på grunn av meningsmålinger, sier Sarkozy til Le Figaro, og understreker at Fillon er den beste til å iverksette hans politikk.

Folkeavstemning

Fillon, på sin side, prøver å forsvare Sarkozy så godt han kan. Da en gruppe politikere - deriblant Ségolène Royal og tidligere UMP-statsminister Dominique de Villepin - nylig publiserte en appell for å motvirke «monarkistisk utglidning» og ivareta den republikanske presidentrollen (riktignok uten å nevne Sarkozy), betegnet Fillon appellen som en antidemokratisk jakt på presidenten. Ledet av personer som ikke er valgt av folket.

Tidligere har Sarkozy uttalt at han anser lokalvalget som en folkeavstemning om sitt presidentembete. Nå ligger det an til et nei til Sarkozys metode.

Nicolas Sarkozy er kjent som mannen som har en løsning på ethvert problem. Når det gjelder UMPs tilbakegang er han selv årsaken til problemet. Da kan det være verre å hoste opp en løsning.

PHILIPPE WOJAZER
POOL