Alle meningsmålinger viser at det er jevnt mellom blokkene. Landets neste statsminister vil derfor være helt avhengig av det nye sentrumspartiet — Ny Alliance, ledet av den joviale og moderate innvandreren, Naser Khader.

På et valgmøte i Kalundborg denne uken hamret Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, løs på Ny Alliance og Naser Khader. Hun gjorde sitt beste for å så tvil om troverdigheten til det nye partiet. I idrettshallen i fergebyen kunne nær 600 tilhørere bivåne en av valgkampens heftigste debatter. Et stort flertall i salen ga Kjærsgaard høylytt støtte. Dette var Dansk Folkepartis hjemmebane.

De jublet når Kjærsgaard innledet debatten med å si at forsvar av det danske er hennes og partiets viktigste sak. Hun forsvarer at skattenivået skal ligge på dagens nivå - for å sikre velferd til de svake og sliterne - til danskene som er et meget flittig folkeferd, som hun sier.

Hun angriper Khader skånselsløst for at Ny Alliance ønsker en flatere skatt, og et øvre skattenivå på arbeid på 40 prosent.

Vil stoppe Kjærsgaard

— Du leder et eliteparti! Slengte hun ut mot Khader, og vet at han har problemer med å slippe unna akkurat det stempelet.

Khader var også knallhard med Dansk Folkeparti, men han bruker ikke store ord og aggresjon. Han argumenterte og forsvarte egen politikk så godt han kunne i møte med ringreven Kjærsgaard.

Ny Alliance ble etablert nettopp for å bidra til å redusere innflytelsen til Kjærsgaard.

— Vi ønsker å bringe anstendigheten tilbake i dansk politikk. Vi representerer den borgerlige anstendigheten, har Khader uttalt. Og ligner i så måte på Lars Sponheim, som har brukt den samme formuleringen i utfall mot Frp.

Anstendigheten er å finne i en human innvandringspolitikk, som Khader igjen og igjen trakk frem. De vil bort fra en firkantet behandling av mennesker som i enkelte tilfeller har sittet både åtte og ti år i danske asylmottak. Han vil gi dem retten til å arbeide og gå på skole, og han vil hindre at asylsøkeres barn blir psykisk syke, selv om foreldrene har fått avslag.

Blir ikke provosert

Etter møtet i Kalundborg vil ikke Khader gå med på at avstanden til Dansk Folkeparti er for stor:

— Det tenker jeg ikke på. Vi har vår politikk og våre visjoner. Det er en politikk vi ønsker gjennomslag for - og det tror jeg vi får fordi mange av velgerne til Venstre og de konservative er enige med oss. Det er Dansk Folkeparti som må gi ved dørene, sier han.

Pia Kjærsgaard tar Khaders krav om anstendighet svært rolig:

— Nei, dette lar jeg meg ikke provosere av. Til det har jeg vært med for lenge i politikken, sier hun. Men samtidig blir hennes utfall bitere og bitrere. I går hevdet hun sågar at Khader er «utenfor terapeutisk rekkevidde». På møtet sa hun at hun vil arbeide for at «Ny Alliance ikke får innflytelse på regjeringen». Avslutningsappellen brukte hun til et nytt forsvar av danskheten:

— Vi skal ikke åpne for noen som ikke vil være en del av det danske samfunnet, sa hun og spilte åpenbart på deler av det muslimske miljøet.

Er anstendig nok

Sosialdemokratenes leder, Helle Thorning-Schmidt avviser kategorisk at anstendigheten er mangelvare i dansk politikk, men hun er helt på linje med Khader i hans kamp for de mangeårige asylsøkernes skjebne, og deres mulighet til å jobbe.

Thorning-Schmidt beskyldes for å ta til orde for en politikk som på ny vil gjøre Danmark til en global asylmagnet. Det avviser hun, kort og kontant.

— Det skal ikke være lett å få asyl i Danmark, og de som får nei på søknaden og blir avvist, skal settes på et fly hjem. Men samtidig skal vi oppføre oss ordentlig mot de menneskene som er strandet i Danmark, sier hun.

Brenner for ny kurs

Helle Thorning-Schmidt har foreløpig ikke klart å mobilisere nok velgere til å kunne innta regjeringskontorene. Hennes fremste sjanse til å bli landets første kvinnelige statsminister virker akkurat nå å være et sammenbrudd i den borgerlige leir, og at Ny Alliance til slutt peker på henne.

FORENES: Naser Khader i Ny Alliance har som mål å knuse innflytelsen til Pia Kjærsgaard (til h.) og Dansk Folkeparti. Skal det bli en ny borgerlig regjering etter valget på tirsdag, må begge trolig utgjøre det parlamentariske grunnlaget for regjeringen.
Håvard Bjelland
HISTORISK: Sosialdemokratenes leder, Helle Thorning-Schmidt, kan bli Danmarks første kvinnelige statsminister, men er avhengig av borgerlig sammenbrudd for å bli historisk.
Håvard Bjelland