Tel Aviv/Oslo: Mossad kommer til å sende en ny representant til London, etter at britene utviser mannen som i dag leder den israelske etterretningsorganisasjonens virksomhet i landet.

Den britiske regjeringen kunngjorde tirsdag at de ville utvise en høytstående israelsk diplomat, i protest mot at israelsk etterretning brukte falske britiske pass da de likviderte en Hamas-leder i Dubai i januar.

Israels største avis Yedioth Ahronoth omtaler den utviste diplomaten som Mossads representant i London.

Avisen mener at forholdet mellom Israel og Storbritannia ikke har tatt alvorlig skade av pass-skandalen, og melder at Mossad med det første sender en ny representant til London.

Får følger

Israelske sikkerhetskilder bekrefter at diplomaten som utvises fra Storbritannia jobbet for Mossad, og mener at «den politisk motiverte overreaksjonen» med sikkerhet vil få følger for utvekslingen av etterretningsinformasjon mellom de to land.

— Al Qaida ser på Storbritannia som den vestlige slangens hode og et umiddelbart mål. Da er det ikke særlig smart å kaste ut representanten for en utenlandsk etterretningsorganisasjon som hjelper deg, sier den tidligere Mossad-offiseren Rami Igra til The Jerusalem Post.

Dersom Israel får tilgang på viktig informasjon, vil det bli vanskeligere å dele det med britene heretter

Ely Karmon, israelsk professor

- Politisk motivert

Han får støtte fra professor Ely Karmon ved Institute for Counter-Terrorism i Herzliya i Israel.

— Utvisningen vil helt sikkert påvirke dialogen mellom de to land. Dersom Israel får tilgang på viktig informasjon, vil det bli vanskeligere å dele det med britene heretter, sier Karmon.

Karmon og Igra betegner begge britenes beslutning om å kaste ut Mossad-representanten for politisk motivert.

— Britisk etterretning har vært aktive i Golfregionen i flere tiår, og Golfstatene var avhengige av britisk etterretning de første årene etter at de ble uavhengige. Disse landene har nære bånd til London, og britene følte derfor at de måtte svare, sier Karmon.

Spott til skade

Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh ble funnet drept på et hotellrom i Dubai i januar. Obduksjonen viste at han døde etter å ha blitt påført et massivt elektrosjokk mot hodet. Han ble også trolig kvalt.

Politiet i Dubai har konkludert med at israelsk etterretning sto bak likvideringen, og har etterlyst over 20 personer som ble fanget opp av overvåkingskameraene på hotellet der Hamas-lederen ble drept.

Passene agentene benyttet viste seg raskt å være forfalsket, og ettersom 15 av dem var britiske var reaksjonene sterke i London.

— Dette ble gjort av et land som er en venn, noe som føyer spott til skade. Jeg har bedt om at en person fra ambassaden må reise hjem, opplyste utenriksminister David Miliband i en redegjørelse til det britiske parlamentet tirsdag.

Israel er skuffet

Ambassadør Ron Prosor

Skuffet

Israel nekter offisielt for å ha stått bak likvideringen i Dubai.

— Israel er skuffet, sier landets ambassadør i London, Ron Prosor.

Mossad har også tidligere gjort bruk av forfalskede britiske pass, og det er heller ikke første gang at britene utviser offiserer fra den israelske etterretningsorganisasjonen.

Daværende statsminister Margaret Thatcher ble rasende i 1988, etter avsløringene av den palestinsk dobbeltagenten Ismail Siwan.

Siwan var i besittelse av store mengder våpen og ble pågrepet og fengslet, og Thatcher utviste Mossad-offiseren Ari Regev fra Storbritannia.

KLAR TALE: Utenriksminister David Milliband gjorde det overfor Underhuset klart at Israel må stå ansvalig for forfalskningene av britiske pass.
SKUFFET: Ambassadør Ron Prosor er skuffet over at britene gir Israel skylden for drapet på en Hamas-leder:
LEFTERIS PITARAKIS