NIELS JÜRGENSEN

Få trodde på prosjektet da de første planene ble lansert allerede på 90-tallet, før Sovjetunionen ble oppløst. Men Russlands økonomiske boom de siste årene takket være landets kolossale olje— og gassinntekter, har ført til at prosjektet er i ferd med å bli realisert.

Et helt nytt, moderne sentrum bygges i den vestlige delen av det sentrale Moskva på et i alt 60 mål stort område, ca. fire kilometer fra byens gamle hjerte rundt Kreml og Den Røde Plass. Det samlede arealet blir på 4,4 millioner kvadratmeter - rundt 16 ganger så stort som New Yorks Empire State Building - og det foreløpige budsjettet lyder på vel 60 milliarder kroner for hele herligheten.

Innendørs strand

Det enorme komplekset vil omfatte kontorbygninger (60 prosent av arealet), hoteller (10 prosent) og leiligheter (10 prosent), mens det resterende arealet fordeles på restauranter, butikker og underholdningsfaciliteter - inkludert et badeland med en innendørs strand.

Komplekset skal bygges rundt et område på størrelse med Den Røde Plass og skal stå ferdig i løpet av 2009 og 2010. Russlands Tårn vil trolig ikke kunne innvies før i 2012.

Også det russiske parlamentets underhus, Statsdumaen, og Moskvas bystyre får sin egen bygning i Moskva City.

— Da vi gikk i gang med prosjektet for 17 år siden, var butikkhyllene tomme. Landet var ytterst fattig i forbindelse med Sovjetunionens sammenbrudd, sier viseborgermester for internasjonale forbindelser, Iosif Ordzhonikidze til Los Angeles Times.

— Ingen trodde på meg, da jeg la frem de første tegningene - det var det faktisk ikke en eneste investor som gjorde helt frem til 1998, sier han.

- Må bygge i høyden

— Det er ikke bare snakk om et prestisjeprosjekt, fastslår Gennadij Sirota, leder av utvalget som har stått for utviklingen av planene. - Det dreier seg ikke minst om å bygge i høyden for å sikre det hurtig voksende behovet for kontorlokaler uten at andre aktiviteter blir drevet ut av bykjernen.

Det anslås at det nye city-komplekset daglig vil bli besøkt av rundt 500.000 mennesker. Det planlegges direkte togforbindelse til to av Moskvas flyplasser, mens en tunnel vil knytte komplekset til et havneanlegg ved elven.

— Russland er raskt i ferd med å bli integrert med resten av verden, sier Sirota og sammenlikner prosjektet med La Defense i Paris og Canary Wharf i London.

— Men arkitekturen vil ligge på et enda høyere nivå enn i Paris og London, tilføyer den amerikanske arkitekten Frank Williams. Hans New York-baserte selskap samarbeider med et russisk firma om byggingen av det 380 meter høye Mercury City Tower.

«Moscow International Business Center» blir det offisielle internasjonale navnet på den nye bydelen. Området skal deles inn i 20 avgrensede soner, der russiske og utenlandske investorer reiser bygninger som er tegnet av deres egne arkitekter, men det hele skal koordineres gjennom Sirotas kontor.

Flere overraskelser

Det er også lagt opp til rekke arkitektoniske overraskelser. Russlands Tårn innsnevres mot toppen slik at det får en pyramideliknende form. Mens en rekke av skyskraperne vil få kurvede former og overraskende vinkler, ifølge arkitektenes modeller.

— Moskva City-komplekset skal arbeide non-stop, sier viseborgermester Ordzhonikidze. Et stort antal butikker vil holde døgnåpent, og om sommeren vil det være båttrafikk til og fra nesten døgnet rundt.

Og naturligvis blir det masse lyseffekter som skal fremheve Moskvas nye sentrum på kveldstid. Energi er ikke noe det spares på i den russiske hovedstaden.

— Alle storbyer har sin tid, mener arkitekt Williams. - Nå er turen kommet til Moskva.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

GIGANTPROSJEKT: Et helt nytt, moderne sentrum bygges i den vestlige delen av det sentrale Moskva. Komplekset skal stå ferdig i løpet av 2009 og 2010, og det anslås at det daglig vil bli besøkt av rundt 500.000 mennesker.
ZAVRAZHIN KONSTANTIN/GAMMA