Den store menneskemengden samlet seg utenfor kringkastingssenteret Ostankino nord i Moskva.

— Dere er vår viktigste og kanskje eneste allierte. Så lenge dere støtter oss, vil vi klare å arbeide skikkelig, slik yrket vårt krever, sa den oppsagte NTV-direktøren Jevgenij Kiseljov til folkemengden. Han lovet dem ikke å bøye av for det nye styret under ledelse av Gazproms mediesjef Alfred Kokh.

Kiseljov ble sparket av Kokh-styret, som Gazprom utnevnte forrige uke gjennom et kupp på styrerommet. NTVs reportere nekter å akseptere denne avgjørelsen. De mener Gazproms overtakelse av NTV er ulovlig, og at det vil hindre den redaksjonelle friheten. De har så langt klart å hindre den nyutnevnte redaktøren i å tiltre stillingen.

Før dette var NTV eid av konsernet Media-Most, grunnlagt og eid av forretningsmannen Vladimir Gusinskij, som sitter i husarrest i Spania i påvente av å bli utlevert til russiske myndigheter, som har siktet ham for bedrageri.

Stemme Fra havet av paraplyer nedenfor TV-tårnet steg taktfaste støtterop opp til NTVs journalister: «NTV! NTV!». «Beskytt oss mot løgner», «Ja til NTV, nei til KGB» sto det på plakater, med brodd mot president Vladimir Putin og hans fortid som KGB-agent.

— Dere er vår stemme. Vi vil aldri la dere i stikken, sa Kiseljov til folkemengden

— Vi vet hva som hender hvis vi godtar det nye styret. Vi vil bli gjort til redskaper for produksjon av statspropaganda, sier politisk korrespondent, Ernest Matskijavitsjus.

Men det er ørsmå tegn til splittelse i redaksjonen. En av NTVs toppjournalister, Leonid Parfijonov, kritiserer Kiseljovs kamp mot det nye styret. I en skarpt formulert, åpen avskjedssøknad trykt i avisen Kommersant, anklager han Kiseljov for å «svi av landsbyen til siste hus» i kampen mot det nye styret.

Baseballuer til folket NTV dekket demonstrasjonen utenfor TV-senteret, som en ren oppvisning av den elegante og profesjonelle produksjonen som har gjort NTV populær over hele landet i de åtte årene kanalen har eksistert. Demonstrantene fikk utdelt baseballuer i NTVs karakteristiske, lysegrønne merkevarefarge.

Politioppbudet var stort. I begynnelsen ransaket de vesker og bager til noen av demonstrantene, men trakk seg tilbake og ble mer diskrete ettersom flere og flere mennesker kom til.

Selv om det regnet, og Ostankino-tårnet er langt fra Moskva sentrum, så demonstrasjonen lørdag ut til å være mye større enn støttedemonstrasjonen for NTV på solskinnsdagen for en uke siden midt i byen. Den begivenheten tiltrakk seg mer enn 10.000 mennesker, den største politiske demonstrasjon som har vært i den russiske hovedstaden på flere år.

Ted Turner Samtidig med demonstrasjonen forsøker eieren av den amerikanske nyhetskanalen CNN, Ted Turner, å kjøpe seng inn i NTV. En kilde som har innsideinformasjon om forhandlingene sier Turner ønsker å ha en avtale med Gazprom klar rett over helgen.

Forhandlingene har pågått parallelt med konflikten. Turner ønsker å kjøpe Gusinskijs aksjer, men han må også kjøpe aksjer av Gazprom dersom han skal ha noe håp om at NTV fortsatt skal få være uavhengig.

NTB