Helsedepartementet i Kina iverksatte fredag en landsomfattende gransking for å finne ut hvem som har ansvaret for skandalen.

De har også sendt ut retningslinjer for hvordan man skal behandle barn som er blitt syke. Foreldre oppfordres til å ikke gi barn tørrmelk fra produsenten Sanlu, men det er ikke nedlagt forbud mot å selge produktet.

I Gansu-provinsen nordvest i Kina har et spedbarn mistet livet som følge av nyrestein. Mer enn 50 andre spedbarn har fått påvist nyrestein i Gansu og i andre provinser i Kina i år. Sykdommen er svært uvanlig blant små barn.

Det viser seg at de fleste av spedbarna har drukket tørrmelk som er produsert av Sanlu, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Melamin

Sanlu vedgår at noe av tørrmelken er forgiftet med melanin, et kjemisk stoff som kan forårsake nyrestein. Produsenten har nå ha gitt ordre om av 700 tonn tørrmelk som er produsert før 6. august, skal trekkes tilbake fra markedet.

Melamin anvendes i produksjon av plast, gjødsel og rengjøringsprodukter, men stoffet er også blitt brukt av kinesiske dyrefôrprodusenter for å få proteinnivået i produktene til å framstå som høyere i kvalitetsundersøkelser.

– Det gir et utslag i undersøkelser som får deg til å tro at proteininnholdet er høyere enn det i realiteten er, sier førsteamanuensis Allen Chan i biokjemi ved Det kinesiske universitet i Hong Kong.

Fonterra

Det er foreløpig ikke avklart om melaninforgiftet tørrmelk er blitt eksportert fra Kina. Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser at situasjonen blir fulgt nøye i samarbeid med det kinesiske helsedepartementet.

Sanlu er et av Kinas største meierier. Staten er største eier, men i tillegg har det newzealandske meierisamvirket Fonterra en eierandel på 43 prosent. Fonterra er verdens største eksportør av meieriprodukter.

– Vi erfarer at det gjeldende produktet kun er i salg i Kina, sier en talsmann for Fonterra.

Talsmannen opplyser at Sanlu eksporterer enkelte produkter til Taiwan, men at Fonterra ikke eksporterer produkter fra Sanlu. Ifølge Fonterra mener Sanlu at det forgiftede produktet kan være en forfalskning.

Forfalskninger

Den forgiftede morsmelkerstatningen er hovedsakelig blitt solgt i fattige og avsidesliggende deler av Kina, og ifølge foreldrene som har kjøpt produktet, er det blitt solgt til uvanlig lave priser, skriver Xinhua.

I USA ble flere tusen kjæledyr syke med nyresvikt og nyrestein i fjor etter å ha blitt fôret med melaninforgiftede produkter fra Kina.

I 2004 døde 13 spedbarn av underernæring i provinsen Anhui øst i Kina etter å ha drukket falsk morsmelkerstatning. Produktet inneholdt ingen næringsstoffer, og ifølge kinesisk presse var det snakk om et forfalsket Sanlu-produkt.

REUTERS / SCANPIX