Feiringen ble innledet ved morgengry i hovedstaden, men til tross for pomp og prakt, er stemningen i Pakistan dyster som følge av den politiske situasjonen og voldsutviklingen. Sikkerhetsstyrken er i alarmberedskap etter flere uker med uro og blodbad.

Feiringen sammenfaller med forberedelsene til valg på president og lovgivende forsamling. President Pervez Musharraf, USAs nære allierte i den pågående kampen mot terror, søker gjenvalg som militære leder av staten. Men Musharraf står trolig foran sin største utfordring siden han tok makten i et ikke-voldelig kupp i 1999.

Hard kritikk

Presidenten må tåle kraftig kritikk for å gå utenom konstitusjonen i sitt forsøk på å bli sittende både som sjef for landets militære styrker og som president.

Musharraf antydet i forrige uke at han vil etablere et krisestyre i et forsøk på å håndtere bølgen av islamistisk vold og offentlig uro som truer med å destabilisere nasjonen.

Opposisjonelle grupper planlegger demonstrasjonstog i større byer over hele landet for å presse Musharraf til å gjenopprette demokratiet.

De siste ukene har uro og voldshandlinger tatt livet av rundt 200 mennesker. Samtidig har militante, islamske grupper i de uregjerlige stammeområdene ved grensen til Afghanistan økt sine aktiviteter.

Musharraf må tåle pepper også for sin internasjonale linje. Men mens Musharraf kritiseres av sitt hjemmepublikum for å være i lomma på USA, møter han også amerikansk kritikk. USA mener at han tillater at pakistanske områder blir brukt som tilholdssted for grupper tilknyttet Taliban og al-Qaida.

Valgkamp

I sine taler for dagen, priste både Musharraf og statsminister Shaukat Aziz Pakistans uavhengighet som muslimsk stat, og understrekte Pakistans viktige internasjonale rolle. Begge advarte befolkningen mot å la seg drive inn i ekstremisme.

Musharraf brukte også uavhengighetsdagen til å drive valgkamp.

– Jeg oppfordrer alle pakistanske borgere til å engasjere seg i valgprosessen, for på den måten å bli instrumenter for moderasjon i vårt elskede land, sa han i en fjernsynstale.

Musharraf understreket også at han vil gjøre sitt beste for å bekjempe terror.

Han tilbakeviste også antydningene fra USA om at de vil kunne gå til ensidige angrep mot militante grupper på pakistansk jord.

– Jeg er trygg på at det ikke vil bli noen aksjoner over grenser. Hvis det skal bli noen aksjoner, er det pakistanske styrker som skal gjennomføre dem, understreket han.

India

I en gest overfor erkefienden India, har Pakistan i forbindelse med uavhengighetsfeiringen satt fri 134 indiske fanger som har krysset grensen ulovlig. India er ventet å gjengjelde gesten.

De siste årene har India og Pakistan vært gjennom flere forhandlingsrunder i et forsøk på å normalisere forholdet mellom landene og å løse konflikten rundt Kashmir. De to nasjonene har utkjempet tre kriger siden 1947, to av dem om Kashmir.

Som følge av kampen som førte til at Pakistan ble utskilt fra India i 1947 ble rundt en million mennesker drept i religiøs og sekterisk vold.

MOHSIN RAZA
MIAN KHURSHEED
MIAN KHURSHEED