Haag: Valget i Nederland viser at eurokrisen får politiske følger i medlemslandene. Men langdryge koalisjonsforhandlinger kan føre til at varslede kutt må vente.

Meningsmålingene tyder på at den tidligere Unilever-direktøren Mark Rutte og hans liberale parti VVD vinner onsdagens valg.

Men Rutte får ikke rent flertall alene, og han må søke samarbeid med minst to andre partier for å danne en styringsdyktig koalisjon. Det kan bety langdryge forhandlinger, selv om Rutte har lovet å ha en ny regjering på plass innen 1. juli om han vinner valget.

— Jeg vil bli veldig overrasket dersom vi har en ny regjering på plass om to måneder, sier valgekspert Maurice de Hond.

— Det er viktig raskt å få på plass en handlekraftig regjering som har befolkningens støtte til å starte reformarbeidet, sier det liberale D66s økonomiske ekspert Wouter Koolmees. Partiet kan bli del av en fremtidig regjeringskoalisjon.

Dette er et valg mellom å takle problemene nå eller å utsette tiltakene

Mark Rutte

Gjeldsfrykt

Det nederlandske valget til ny nasjonalforsamling er det første i de 16 eurolandene siden den greske gjeldskrisen brakte økonomi til topps på den politiske dagsordenen.

Valget preges av de økonomiske problemene som har rammet en rekke europeiske land etter Hellas’ gjeldskrise tidligere i år.

Analytikere mener økonomikrisen har brakt VVD tilbake i førersetet og samtidig sørget for at islamkritiske Geert Wilders har stupt på målingene siden februar.

Frihetspartiet til Wilders ligger likevel an til å doble sitt antall mandater i forsamlingen fra dagens ni.

Kutte underskudd

43 år gamle Rutte har vunnet gehør hos velgerne for sitt budskap om at kraftige innstramminger må til for å få ned Nederlands budsjettunderskudd, som i år ser ut til å bli på 6,6 prosent av bruttonasjonalprodukt.

Han har lovet å kutte offentlige utgifter, gjøre staten mindre omfangsrik og øke skattene.

— Dette er et valg mellom å takle problemene nå eller å utsette tiltakene, sier Rutte til nederlandsk TV.

Alt tyder på at Rutte blir VVDs første statsminister siden første verdenskrig, og partiet ser ut til å få 33–34 av 150 plasser i nasjonalforsamlingen.

Afghanistan-strid

Arbeiderpartiets leder Job Cohen slår for sin del fast at økonomien vil være i trygge hender dersom hans parti kommer i regjering.

Partiet ville i februar ikke støtte en forlengelse av mandatet til det nederlandske militære bidraget i Afghanistan og sørget dermed for at regjeringen falt fra hverandre.

Arbeiderpartiet ligger nå an til å bli nest største gruppe i nasjonalforsamlingen med rundt 30 plasser.