NIELS JÜRGENSEN

De er overalt i Moskva. På fortauet, i parker, ved metrostasjoner og ikke minst ved det mange små bodene som selger mat til sultne forbipasserende. Og selv uten de kjente fastfood-kjedene faller det mang en godbit til hundene.

Titusen av herreløse hunder streifer omkring i den russiske hovedstaden. Noen påstår det er opp mot 100.000. Forhåpentligvis er det mye lavere.

Blir kjæledegger i Vesten

— Vi regner med at det er mellom 25 og 26.000 herreløse hunder i byen og tallet er noenlunde stabilt, sier journalisten Jelena Kachura. Han har i flere år vært frivillig med i arbeidet med å forbedre «gatehundenes» vilkår og skaffe dem gode hjem. Fortrinnsvis i Vest-Europa, særlig er det familien i Tyskland og Østerrike som har vist interesse for å motta russiske hunder.

Bystyret ser ut til å ha gitt opp å løse problemet. Det er tross alt andre og viktigere ting å ta seg av i byen med opp mot 12 millioner innbyggere - og med opp mot tre millioner hunder. Det er derfor overlatt til private borgere å prøve å gjøre en innsats for å hjelpe omstreiferhundene.

Hundemonument

Forleden ble det avduket et monument for herreløse hunder på Mendelejevskaja-metrostasjonen i Moskva, formodentlig den første i verden. Monumentet, en liggende hund, har påskriften «Til hjemløse dyr».

Bakgrunnen for monumentet var en dramatisk episode for tre år siden. En fotomodell trakk en kniv og stakk hunden «Maltjik» i hjel midt på metrostasjonen. Hun fryktet at hunden ville angripe hennes egen hund. Kvinnen ble etterpå erklært for mentalt forstyrret.

Denne episoden ble for mye for dyrevennene. Det ble samlet inn 400.000 rubler, ca. 90.000 kroner, fra metropassasjerene. Pengene skulle gå til et monument som ble utført av kunstneren Aleksandr Tsygalj.

Elsker eller avskyr

De herreløse hundene er oftest av ubestemmelig rase, og finnes i alle tenkelige utgaver av «gatemiks». De er engstelige og skitne, men som regel i forbløffende god ernæringsmessig tilstand. Og de er sjelden aggressive.

— Moskvas befolkning er delt i to i saken. De som elsker hundene og de som avskyr dem, sier Jelena Kachura.

— Mange fôrer hundene. Et viktig arbeid om de skal overleve den strenge vinteren. Siden 2001 har det vært forbudt å slå i hjel omstreifende hunder, men det skjer likevel jevnlig. Sist år ble 12 valper like i nærheten her avlivet med forgiftet mat som var lagt ut til dem. Hele systemet omkring dyrevelferd og dyrebeskyttelse er langt fra så utviklet her som i Vesten. Her er ingen registrering av byens hunder, for eksempel med ørechips, sier hun.

Frivillig arbeid

Det er derfor heller ingen offisielle midler til dette arbeidet. Utgiftene blir dekket av egen lomme fra frivillige hjelpere, blant annet organisasjonen «Pjos i Kot» (hund og katt). Innsamlede midler blir brukt til steriliseringsprogrammer, drift av hundepensjonat og transport av hunder til Vesten. Det koster 6000 rubler, ca. 1300 kroner, å sende en hund fra Moskva til Tyskland. Av dette må selvfølgelig mottakeren betale en god del.

I løpet av de siste årene er flere hundre hunder seint vestover. Etter at hundene er plassert holder organisasjonen kontakt med hundens nye familie.

Jelena Kachura har selv vært med å sende seks-syv hunder til Vesten bare siste måneden. Det er også en av «hennes» hunder som har stått modell for minnesmerket av «Maltjik».

ALEXANDER NEMENOV