Italias president Giorgio Napolitano innkalte Mario Monti til et møte i Quirinale-palasset søndag kveld og ga ham der i oppgave å danne ny regjering.

Monti overtar som statsminister etter Silvio Berlusconi, som gikk av etter at det ble klart at han ikke lenger hadde flertall i nasjonalforsamlingen.

Usikkerheten rundt Italias økonomi, som er eurosonens tredje største, er svært stor, og landets partnere i eurosonen har krevd øyeblikkelig handling for å gjenopprette tilliten i markedet.

Frykten er at Italia skal ende opp i samme situasjon som Hellas, med lav vekst og en ikke håndterbar statsgjeld, som er på svimlende 15.000 milliarder kroner.

Motbakke

Monti får støtte fra de største opposisjonsgruppene og en betinget støtte fra Berlusconis PDL. Men analytikere ser en vanskelig jobb for den nye statsministeren med mange og harde kamper både politisk og med en skeptisk befolkning.

Samtidig gjør Berlusconi det klart at han ikke føler seg ferdig i italiensk politikk.

I et brev til det konservative partiet Høyre, et lite parti som ikke er representert i nasjonalforsamlingen, skriver Silvio Berlusconi at han er stolt av det regjeringen har fått til i løpet av årene som er gått siden finanskrisen i 2008.

«Jeg deler deres ånd, og jeg håper vi sammen kan ta fatt på veien til regjering igjen», skriver Berlusconi.

Sparepakke

Montis fremste jobb blir å gjennomføre sparepakken nasjonalforsamlingen vedtok lørdag.

Italias ja til den omfattende sparepakken er et skritt i riktig retning for å berge Europas økonomi, mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Men faren for en ny nedgang er langt fra over, fastslår han.

— Det gjenstår fortsatt mye. Italia må få flere og sterke tiltak på plass for å berge økonomien, sier Stoltenberg til NTB.

— Det at Silvio Berlusconi nå har gått av, sier noe om alvoret i situasjonen, sier Stoltenberg.

«Super-Mario»

Den tidligere EU-kommissæren og respekterte professoren i politisk økonomi står nå foran sitt livs trolig vanskeligste oppgave: å få den italienske skuta på rett kjøl etter at Silvio Berlusconi har kjørt den på skjæret.

En ballast på 15.000 milliarder kroner i utenlandsgjeld og en forventet økonomisk vekst på bare 0,1 prosent neste år truer med å sende landet til bunns.

Kanskje hjelper det på tilliten til Italia at den nye statsministeren, som etter planen skal sitte fram til valget i 2013, er Berlusconis rake motsetning. Der hans forgjenger er brautende og mediekåt, er Monti elskverdig, men reservert, og han holder seg helst utenfor rampelyset.

Tøff forhandler

Men innenfor sitt kjølige ytre er Italias nye kaptein kjent som en tøff forhandler.

— Han er ikke en kald teknokrat, han er en varmblodig italiener, rede til å ta jobben uten personlige motiver. Han kommer med ideer, ikke egeninteresser, skriver en av Italias største aviser Corriere della Sera.

Monti er utdannet ved Bocconi, den italienske elitens favorittuniversitet i Milano, og har studert i Yale i USA sammen med blant andre nobelprisvinner i økonomi, James Turbin. Denne uka ble 68-åringen utnevnt til senator på livstid i Italia.

Super-Mario

I 1994 ble han rektor ved Bocconi. Samme år ble han utpekt til EUs konkurransekommissær. Der ble han kjent som «Super-Mario» og utropt til «en av Europas mektigste byråkrater» av bladet The Economist. Han er gift og har to barn.

Monti har i en rekke artikler i italienske aviser langet ut mot Berlusconis regjering. Derfor satt det nok langt inne for den avtroppende statsministeren å selv peke mot Monti som sin etterfølger. Det gjorde han imidlertid torsdag.