— Jeg har sett meldinger om pilosaurusen på japansk, kinesisk og alle europeiske språk. Illustrert med Spongas tegning. Jeg regner med at historien når Afrika om noen dager, jubler førsteamanuensis Jørn Hurum ved Universitetet i Oslo.

Verdens største rovdyr

Det var 5. august i år at en forskergruppe gjorde det sensasjonelle funnet av skjelettet til en 150 millioner år gammel korthalset svaneøgle. Et av verdens største rovdyr noensinne.

På det tidspunkt var Sponga i gang med å tegne et annet fortidsfunn gjort av Hurum og hans kolleger. Hurum kontaktet BTs tegner som gikk i gang med å illustrere sensasjonen fra Isfjorden.

Resultatet ble publisert i BT og Aftenposten 5. oktober. Flere utenlandske journalister hadde fått historien og beskjed om å vente til samme dato med å publisere.

Da lå nettsiden klar med foto, lange tekster og Spongas illustrasjoner. Gratis for nedlasting for dem som er interessert.

Det viste verden seg å være. BBC publiserte saken på forsiden av sin nettutgave. Associated Press og Reuters plukket opp og distribuerte. Snøballen rullet.

Sponsorer!

— Hva er det å hente for dere i så mye oppmerksomhet, bortsett fra en kortvarig berømmelse?

— Sponsorer! Til nå har vi drevet på knapper og glansbilder. I sommer måtte alle deltakerne betale sin egen flybillett, sitt eget hotellrom, vi kjøpte telt for egne penger og spleiset på helikopterbensin.

Planen er å foreta en storstilt utgraving neste sommer og til det trenger vi penger. For eksempel til helikoptertransport. Turen inn fra Isfjorden er fem timers gange. Skal vi bære med oss alle skjelett-deler, vil det ta årevis å få fraktet funnet ut.

Hurum forteller at et engelsk produksjonsselskap har tatt kontakt og vil delfinansiere utgravingen mot å få lage internasjonalt tv. - Flere liknende henvendelser er kommet, så vi er fornøyd, sier Hurum og legger til:

— Samtidig er det viktig å sette Norge på kartet når det gjelder polare forskningsprosjekter. Snart er det bare utlendinger som utforsker Svalbard.