— Vi lever i et toparti-diktatur, der store selskaper dikterer alt som skjer, sier Randy Ditty (51). - Vi trenger et tredje parti!

Ditty står på fortauet utenfor området der republikanernes landsmøte finner sted sammen med en gruppe høylydte tilhengere av liberalisten Ron Paul og veiver med et stort anarkistflagg.

Minirevolusjon

Ron Paul dukket selv opp i landsmøtehallen i går ettermiddag, og ble møtt med voldsom jubel av sine delegater. De ropte «La ham tale! La ham tale!» og protesterte mot arrangørene, som ignorerte deres tilstedeværelse og lot være å lese opp stemmene de kastet for Paul under den formelle nominasjonen av Mitt Romney.

— Det er mange veteraner fra krigene i Afghanistan og Irak blant Pauls tilhengere, forklarer Ditty.

— De forstår at de har kjempet en korrupt krig som ikke har noe med USAs prinsipper å gjøre.

Smalt fokus

Men tross de sinte Paul-tilhengerne; den eneste av presidentkandidat Mitt Romneys utfordrere fra primærvalget som har fått plass på talerstolen her i Tampa er Rick Santorum, den sosialt konservative tidligere senatoren. Santorum leverte en lidenskapelig tale, og var den eneste taleren som snakket om verdispørsmål.

Ellers er det tydelig at republikanernes valgstrateger nå ønsker å tvinge fokuset strengt mot økonomien. Den ene taleren etter den andre snakket om selvstendig næringsdrivende i går kveld, og behovet for å fjerne reguleringer som hindrer næringsutvikling. Det var en endeløs rekke små historier om små suksessfulle bedriftseiere, fra senator Kelly Ayotte som fortalte om å måke snø midt på natten for mannens firma, til Ann Romney, som fortalte om farens entreprenørskap da han kom til USA som femtenåring.

Romney leverte

Den populære konen til Mitt Romney skuffet ikke da hun tok talerstolen i går for å gi det amerikanske publikum et mer personlig bilde av presidentkandidaten.

Romney holdt en nær og varm tale, og snakket mange ganger direkte til kvinner.

— V kvinner er smart nok til å vite at de ikke finnes enkel løsninger. Men vi er ikke å dumme at vi ikke skjønner at det finnes bedre løsninger på problemene våre enn det vi har fått til nå, sa Romney.

Utfordrere

New Jersey-guvernør Chris Christie buldret seg gjennom kveldens hovedtale i karakteristisk hardkokt stil, og angrep både Obama og liberale velgere. Fagforeningene var blant dem som fikk gjennomgå.

— Vi tror på lærere, ikke på lærernes fagforenininger, sa Christie.

Både ham og Santorum brukte lite tid på å snakke om Mitt Romney, og desto mer på seg selv og sine egne bragder. Både Santorum og Christie kan være utfordrere i 2016, og vil gjerne gjøre en god figur her. Landsmøtene kan være avgjørende for deres videre karrierer - Obamas tale på landsmøtet i 2008 gjorde ham til en stjerne på grunn av hans flammende tale til demokratene.

Optimistisk

Delegat Bob Ashley fra West Virginia, for tiden utkledd i svart gruvehjem til ære for hjemstaten, er optimistisk på Romneys vegne.

— Jeg tror virkelig at han kan vinne. Folk begynner å se gjennom Obamas lureri, sier Ashley (59).

For ham passer det nye fokuset på økonomi godt.

— Vi har mye kull i West Virgina som vi ikke kan ta ut på grunn av strenge miljøregler. Det er dette vi er opptatt av. Vi ønsker å være med å skape nye jobber. Obama kveler oss.

DSC_0041.JPG
CHRISTINA PLETTEN