Walter Mondale stiller til valg i Minnesota, og erstatter populære Paul Wellstone som omkom i en flyulykke sist fredag.

Mondale, som har røtter i Mundal i Sogn og er en hyppig gjest på Vestlandet, ble første gang valgt inn i Senatet i 1964. I JImmy Carters presidentperiode fra 1976 til 1980 var han visepresident.

Allerede før Mondale hadde erklært seg som kandidat og partiet hadde nominert ham, kunne demokratene notere en ledelse på 8 prosent i Minnesota. Minnestunden tirsdag kveld for Wellstone og de sju andre som mistet livet i flyulykken, ble en sterk politisk markering og et løft for demokratene.

Reuters

Hele den demokratiske ledelsen var til stede, med Bill Clinton og Al Gore i spissen for de demokratiske senatorene. Republikanernes leder i Senatet, Trent Lott, følte seg sikkert noe utilpass, særlig etter at han ble møtt med buing fra flere tusen Wellstone-tilhengere.

Wellstones tragiske bortgang har satt republikanerne i en klemme. De vet at Mondale nyter stor tillit og respekt fra det brede lag i Minnesota.

Fra republikansk hold er det blitt hevdet at Mondale er for gammel til å stille til valg. Slike påstander står ikke til troende etter som republikanerne har en 100-åring i Senatet, Strom Thurmond, og Mondale dermed blir rene ungdommen med sine 74 år.