Sahlin danker ut avtroppende finansminister Pär Nuder, skriver Expressen.

Hun får nesten dobbelt så stor oppslutning som Nuder i en prøveavstemning i Stockholms län (fylke), meldte den populære Stockholm-tabloiden fredag. Dermed får hun favorittstempelet etter at EU-kommissær Margot Wallström har sagt nei.

Mona Sahlin vil ikke kommentere prøveavstemningen eller muligheten for at hun kan bli ny partisjef og statsministerkandidat. – Hun har ingen ting å si, og dessuten skal hun reise utenlands, sier hennes pressesekretær Cecilia Eklund til Expressen.

«Gubbeparti»

Avisen har snakket med sosialdemokratiske sjefredaktører og distriktsledere rundt om i Sverige, og de er enige om at neste partisjef bør være en kvinne. – Vi må vise at vi ikke er et gubbeparti, sier en av dem.

Mona Sahlin er 49 år gammel og har blant annet vært partisekretær, visestatsminister og minister for miljø og samfunnsbygging. I 1995 måtte hun forlate regjeringen på grunn av privat pengerot, men dette var så pass bagatellmessig at det ikke lenger holdes mot henne.

For ni år siden skapte det likevel så mye oppstyr at Sahlin mistet sjansen til å bli ny regjeringssjef etter Ingvar Carlsson. Affæren med kjøp av private varer for små summer på offentlig kredittkort førte til at hun tok pause fra politikken i noen år.

Konkurrenter

Margot Wallström toppet i uken som gikk en meningsmåling i Stockholm-tabloiden Aftonbladet om hvem som nå bør bli sjef for «sossarna». Men Wallström slo i en pressemelding fast at hun ikke er kandidat til denne oppgaven.

Det betyr ikke at Mona Sahlin mangler motkandidater. Blant andre aktuelle kvinnenavn nevner nyhetsbyrået TT Wanja Lundby-Wedin, som er 53 år gammel og har vært sjef for svensk LO de siste seks årene.

Avtroppende minister for infrastruktur, Ulrika Messing, er også en mulig lederemne. Hun er bare 38 år gammel og blir av enkelte betraktet som for ung og uerfaren, men hun kan vise til erfaring fra flere ministerposter siden 1996, skrev TT fredag,