Mombasas folketall nærmer seg raskt en halv million. 70 prosent er afrikanere, mens resten utgjøres av ulike etniske mindretall fra Asia og Europa. Om lag 60 prosent av innbyggerne er muslimer, mens 70 prosent av befolkningen i Kenya som helhet er kristne.

Mombasa var Kenyas første hovedstad og regnes som landets eldste by, opprinnelig bygd av arabere på 800-tallet. Kenyas historie begynte faktisk her, for dagens hovedstad Nairobi oppsto først i 1900 og fikk hovedstadsstatus i 1905.

Portugiserne

De første europeerne kom til Mombasa i 1498, da portugiseren Vasco da Gama og hans folk gikk i land. De hadde to hovedoppgaver : Å spre den kristne tro og å styrke Portugals innflytelse i Afrika.

Etter rundt 200 år måtte portugiserne vike plassen for arabere, som i sin tur ble fordrevet av britiske erobrere. Britene styrte Mombasa og resten av Kenya til 1963, da landet ble selvstendig.

Som havneby var og er Mombasa av stor betydning også for andre land i det østlige Asia. Jernbanen som forbinder Mombasa med Uganda regnes som en av de viktigste på hele det afrikanske kontinentet. Reisemål

I dag er byen et svært populært feriemål for turister fra hele verden. Turiststrøket ligger ikke på øya som byen Mombasa er oppkalt etter, men langs stranden på fastlandet innenfor, der luksushoteller og restauranter formelig slåss om plassen.

Når Mombasa og det øvrige Kenya er et populært reisemål for israelere, skyldes det også at kenyanerne lenge har hatt et godt forhold til Israel. Kenya var ett av de få afrikanske land som ikke brøt forbindelsene med israelerne etter Yom Kippur-krigen i 1973.

Enkelte israelere husker også at det britiske kolonistyret i 1903 tilbød den jødiske nasjonaltankens far Theodor Herzel jord til jødisk bosetting i det som i dag er Kenya. Men den jødiske staten Herzel drømte om, ble i stedet opprettet i Midtøsten.

(NTB)