Utenriksdepartementets representant i Kisangani, Elisabeth Slåttum, opplyser til VG Nett at Moland etter rettsdagens slutt onsdag ble fraktet til sykehuset fordi fengselet ikke hadde ledig rom til ham. Da de kom til sykehuset var det imidlertid heller ikke ledig rom der – det gamle rommet til Moland var gitt til andre syke.

Det hele løste seg da fengslet likevel fikk frigjort plass til nordmannen. Ifølge Slåttum er Moland fornøyd med å være tilbake i fengselet.

Kritikk

Rettsmøtet mot drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French startet torsdag med at dommeren ga de norske og britiske diplomatene som er til stede en advarsel for å legge seg opp i håndteringen av fangene, opplyser advokat Marius Dietrichson til NTB. Dietrichson er i Kongo og fungerer som juridisk rådgiver for de to drapsdømte nordmennene.

Dietrichson opplyser at han ikke får snakke med de to i retten, og han kan derfor ikke si noe mer om hva slags form de er i.

Tirsdag sa Dietrichson at Moland fremdeles var svært psykisk syk, men onsdag ble han av dommeren i militærdomstolen nektet å uttale seg negativt om Molands psykiske helse.

Vakte oppsikt

*Under ankesaken onsdag vakte det oppsikt da Moland i retten forklarte at han støtter opprørslederen Laurent Nkunda, som er kjent under tilnavnet «Slakteren fra Kisangani». Nkunda ledet en opprørsgruppe i Kongo, men sitter nå i husarrest i Rwanda. Dietrichson frykter at Moland med disse uttalelsene kan han ha satt sitt liv i fare. Også Kongo-ekspert Morten Bøås mener at Molands åpenlyse støtte til Nkunda kan gjøre situasjonen mye verre for nordmannen.

Torsdag morgen dro Molands mor, Mathilde Moland, fra Kristiansand til Kongo for å treffe sønnen.