Det kunngjorde regionens innenriksminister Javier Balza sent søndag kveld, da 99,7 prosent av stemmene var talt opp.

PNV og EA ser ut til å ha vunnet 33 av de 75 setene i den baskiske regionforsamlingen. Det er seks flere enn ved forrige valg.

Nei til ETA Euskal Herritarrok (EH), separatistorganisasjonen ETAs politiske fløy, gjorde et dårlig valg og ser ut til å ha mistet halvparten av sine 14 representanter i regionforsamlingen.

Som partiet med flest stemmer vil PNV få den første muligheten til å danne en regjering, men vil være avhengig av støtte fra andre partier.

Sinte tilrop og ukvemsord haglet over kandidatene til regjeringspartiet Partido Popular da de avga stemme i valget i spansk Baskerland søndag. Men bombeeksplosjoner var det fritt for valgdagen.

Spent Stemningen var likevel spent, dagen etter at 14 mennesker ble skadd av en bombe i Madrid fredag kveld. Politiet mistenker ETA for å ha stått bak.

PPs kandidater måtte få full politieskorte til valglokalene og ukvemsordene regnet fra militante medlemmer av EH.

Da tidligere innenriksminister Jaime Mayor Oreja, som er PPs kandidat i guvernørvalget i Baskerland, og PPs regionale leder, Carlos Iturgaiz, avga stemme, hadde en gruppe ungdommer møtt opp for å bue og vifte med plakater med krav om uavhengighet fra Spania.

Sjelden har det vært så jevnt løp i valget. PP, som har regjert i Spania siden 1996, har alliert seg med sosialistpartiet i Spania (PSOE) i et forsøk på å overta makten fra de moderate baskiske nasjonalistene som har styrt den rike regionen i nord de siste 21 åra. Det lyktes de ikke med å gjøre.

(NTB)