Det sies at Shinzo Abe (53) var for ung til å oppnå den myndighet han trengte i regjeringen, og at det er en av grunnene til at han måtte gi seg etter bare ett år. Dårlig valgresultat og diverse ministerskandaler var nok utslagsgivende, men de mange skandalene kan også sees som et tegn på at Abe ikke hadde god nok kontroll.

Alder er svært viktig for å oppnå respekt i Japan — og i det konservative regjeringspartiet Liberalt Demokratisk Parti (LDP). 71-årige Yasuo Fukuda nyter stor respekt i LDP, der han søndag vant partiledervalget. Partilederen blir i praksis ny statsminister, og om alt går etter planen, velger nasjonalforsamlingen Fukuda til ny statsminister i dag.

FUKUDA FREMSTÅR SOM roligere og mer moderat enn «unge og ivrige» Abe. Hans fremste mål er nå å gjenvinne japanernes tillit og å sikre politisk stabilitet gjennom styrking av LDP. Partiet har hatt makten i en mannsalder, men opplevde et katastrofalt dårlig overhusvalg i juli.

Mens Abe førte en offensiv utenrikspolitikk, er det ventet at Fukuda vil dempe retorikken og sørge for nærmere forbindelser med Kina og Sør- og Nord-Korea. Han vil opprettholde det omstridte forslaget om å forlenge Japans marineoppdrag i Afghanistan. Men opposisjonspartiet Demokratene har nå flertall i Overhuset, og kan stanse det.

JAPANSK POLITIKK ER preget av dynastier. Fukuda er sønn av en tidligere statsminister og antas å ha god innsikt i det politiske spillet. Han har vært kabinettssekretær i en årerekke, men siden han ikke har vært minister før, regnes han ikke som veldig erfaren av japanske analytikere.

Yasuo Fukuda har selv sagt at han mangler karisma og han anses gjerne som kjedelig. Men det kan også tolkes som et tegn på stabilitet.Etter et turbulent årlengter mange japanere etter en stø hånd. En som kan rydde opp i korrupsjonen som preger både partiet og byråkratiet. Og som er mer forutsigbar enn sin forgjenger i forhold til omverdenen.

CATHRINE KRANE HANSEN

NAVN: Yasuo Fukuda (71) STILLING: Tidligere kabinettssekretær og talsmann for den japanske regjeringen. AKTUELL: Utnevnes i dag til ny statsminister i Japan, etter at Shinzo Abe trakk seg fra stillingen 12. september.
ISSEI KATO