Norges ledende mobilselskap tilbyr sine mer enn 2,3 millioner kunder tilgang til SMS (Short Messaging Service) via de nyeste operativsystemene til det amerikanske programvareselskapet Microsoft. Telenor-abonnentene kan laste med programvare som gjør at de fra epostprogrammer i Windows XP og 2000 kan sende tekstmeldinger til andre mobilabonnenter.

Problemet er at brukerne i fremtiden risikerer, om enn uforskyldt, å sende mer enn harmløse tekstmeldinger, forteller Bjørn A. Windfeldt hos Norman. Det norske programvareselskapet spesialiserer seg på beskyttelse mot og bekjempelse av ulike ødeleggende programmer, bedre kjent under samlebegrepet datavirus.

— Det finnes ingen datavirus for mobil per i dag. Risikoen for at noen vil forsøke å spre slike ødeleggende programmer er imidlertid til stede dersom tjenester som dette vinner store brukergrupper, sier Windfeldt til nyhetsbyrået Origo.

SMS har allerede en betydelig brukergruppe i Norge. Telenor håndterte mer enn en milliard tekstmeldinger i fjor, mot 849 millioner i 2000. Telenor mener likevel at SMS-tjenesten er trygg, selv om virus i flere år har plaget brukere av Microsofts epostprogrammer.

— Brukerne risikerer ikke virus overført til mobilen, slik vi ser det. Det er så langt ikke rapportert tilfeller av mobilvirus. Dessuten går meldingene fra Outlook-programmet gjennom vår sentral. Vi sørger for at det kun er ren tekst som når mottakeren, forteller assisterende informasjonssjef Esben Tuman Johnsen.

Trådløse mål trolig det neste

Antivirus-ekspertene føler seg ikke like trygge. Ødeleggende programmer vil trolig angripe på nye måter og plattformer i årene fremover, opplyste antiviruseksperter på tampen av fjoråret. Kanskje vil brukere av trådløst utstyr også slite med virus, advarte verdens ledende antivirus-selskap, amerikanske Network Associates (NA).

Ekspertene hos Norman er enige.

— Dette er en problemstilling som dukker opp også innen trådløse enheter. Vi kan ikke utelukke at dette blir attraktive mål for de som utvikler datavirus i fremtiden, sier Bjørn Windfeldt hos Norman.

Advarslene er ikke grunnløse. I fjor høst viste en utvikler i sikkerhetsfirmaet ITSX at det er mulig å slå ut Nokia-modellene 6210, 3310 og 3330 via et program kalt sms—client, som sender en tekstmelding fra en PC. Når meldingen er mottatt er det ikke mulig å skru på telefonen uten at man på et eller annet vis får slettet meldingen.

Nokia har rettet opp feilen på sine ferskeste telefoner, men fortsatt risikerer kunder med eldre modeller at telefonen slår seg vrang. En talsmann for telekomselskapet fortalte nyhetstjenesten The Register i fjor høst at det så langt ikke har mottatt meldinger om at kunder har mottatt en slik SMS.

Man har hørt om Nokia-tilfellet også hos Telenor. Teleselskapet har imidlertid heller ikke hørt om tilfeller der mobilbrukere har rapportert om verken virus eller feil på mobil forårsaket av SMS-meldinger.

— Vi vil uansett være på banen og følge opp alle tilbakemeldinger vi eventuelt måtte motta. Vi føler oss sikre på at denne tjenesten er trygg, understreker Esben Tuman Johnsen.

(ORIGO)