• Kommer du tilbake til skolen igjen, skal du få et helvete, het det i et brev svenske Emma fikk rett før skolestart i høst.

Likevel nekter jentens rektor for at 15-åringen blir mobbet.

I fire år er den svenske jenta blitt hånet, mishandlet og truet på Funäsdalens sentralskole, skriver svenske Aftonbladet. Funäsdalen ligger i de vestre delene av Härjedalen, ikke langt fra grensen mot Norge.

Nå vekker Emmas historie oppsikt og avsky over hele Sverige. Emma har ført dagbok over behandlingen hun har fått av medelever på skolen.

Grove trusler

– Kommer du tilbake til skolen igjen, skal du få et helvete, het det i et brev hennes mor fant i familiens postkasse to dager før skolestart i høst. Men mamma velger å holde munn, og når Emma kommer ut fra første time den første skoledagen vet hun ingen ting om dette.

– Fikk en stein i hodet. Så ikke hvem som kastet. Det gjorde veldig vondt. Hva var det egentlig jeg innbilte meg? At de skulle holde opp? Ja, særlig, heter det i Emmas dagbok, som vekker sår gjenklang hos andre mobbeofre i Sverige – og i andre land.

– Vondt i magen. Drømte at jeg satt fast i veggen med tunge lenker. Forsøkte å komme meg løs, men det gikk ikke. Har tenkt på drømmen hele dagen. Lærerne sier jeg burde skjerpe meg og tenke på skolearbeidet, heter det i et annet dagboknotat.

«Forekommer ikke»

Skolen i Funäsdalen er nå er anmeldt til undervisningsmyndighetene i Stockholm, men hevder selv at ”mobbing ikke forekommer” der.

– Vi syns, som vi også har skrevet i vårt svar til Skolverket, at vi har gjort det som kreves, sier rektor Cajsa Salomonsson.

Emma har i løpet av høsten fått tre trusselbrev, noe rektor Salomonsson kommenterer slik: – Trusselbrevene er ikke sendt til skolen, og når det kommer kriminelle dokumenter i familiens private post har vi ikke noe ansvar, det får politiet etterforske.

Flere hundre Aftonbladet-lesere har en annen innstilling, og gir mobbeofferet sin hele og fulle støtte i e-poster til avisen. Hun er sterk som står fram, og hun må holde ut, for ved å holde ut hjelper hun andre, skriver lesere til avisen.