Bildene av eksgeneralen ble vist på statlig serbisk TV torsdag kveld. Ifølge BBC News skal han ha sagt «god dag» til dem som var til stede i retten, skriver Aftenposten.

Mladic skal ha gått sakte inn i retten og så «skrøpelig» ut, melder nyhetsyrået AP.

Svarte ikke på spørsmålene

— Rettsmøtet måtte avbrytes fordi Mladic ikke svarte på spørsmålene som dommeren stilte ham, sa advokaten hans, Milos Salic, utenfor spesialdomstolen for organisert kriminalitet og krigsforbrytelser i Beograd, der Aftenposten.no er til stede.

Salic sier hans klient isteden svarte på helt andre ting enn han ble spurt om:

— Det eneste han sa, var at han ikke anerkjente domstolen i Haag.

Se hele videoen her:

Hadde to pistoler på seg

69-åringen har vært på flukt i 16 år, etterlyst for blant annet å ha beordret massakren på 8000 muslimske menn og gutter i byen Srebrenica i 1995. Nå vil han trolig bli sendt til Haag i løpet av kort tid, der han vil stilles til ansvar for sine handlinger under Balkan-krigen.

Mladic ble arrestert i den vesle landsbyen Lazarevo tidlig torsdag morgen. Han skal ha hatt to pistoler på seg da han ble arrester, men gjorde ifølge AP ikke motstand.

Advokaten fortalte også om pågripelsen, og sier at Mladic ikke skal ha hatt noe ønske om å skade politimennene som kom for å arrestere ham, for, som han sier: «Han visste de var noens sønner».

Kan ha hatt slag

Ifølge statlig serbisk TV skal han ha vist tegn til å være i dårlig form også da han ble pågrepet.

Blant annet skal han ha hatt på seg flere lag klær under en ullgenser da han ble arrestert, noe som indikerer at han fryser selv i sommervarmen.

Den Beograd-baserte radiostasjonen B92 melder at Mladic ser ut til å være lam i den ene armen, noe som kan tyde på at han kan ha vært rammet av et slag mens han har vært på frifot.

Mladic' forsvarer sier også at hans klient for ikke lenge siden ble rammet av slag, og mener derfor at han ikke er i fysisk stand til å bli flyttet

— Scener fra Helvete

Mladic, som ledet den bosniskserbiske hæren under Balkan-krigen, skal ha vært besatt av nasjonalisme og rasespørsmålet. Ifølge AP skal han ha sett på krigen som en mulighet for Serbia å hevne seg på Det ottomanske rikets 500 år lange okkupasjon av Serbia.

Han ble tiltalt for krigsforbrytelser allerede to uker etter massakren i Srebrenica.

Dommeren i saken mot ham, Fouad Riad, sa den gang at retten hadde sett bevis for «ubegripelig villskap: Tusenvis av menn som ble henrettet og begravet i massegraver, hundrevis av menn som ble levende begravet, barn som ble drept foran øynene på sine mødre, en bestefar som ble tvunget til å spise leveren til sitt barnebarn.»

— Dette er virkelig scener fra Helvete, skrevet på de mørkeste sider i menneskenes historiebok, sa han den gang.

Nå må Ratko Mladic forholde seg til disse bevisene i retten.

mladic-kart.jpg