Den opplyser en kilde ved den serbiske krigsforbryterdomstolen.

Den bosnisk-serbiske generalen har også bedt om å få besøke graven til sin datter Ana, som tok livet av seg i 1994, i en alder av 23 år.

Hun ligger begravd på en kirkegård i Beograd.

— Han ba om jordbær, og han fikk noen, sier en ikke navngitt kilde ved domstolen.

Mladic har også spurt etter bøker av de russiske forfatterne Turgenev, Tolstoj og Gogol, samt et fjernsynsapparat.

Dommeren har latt ham få TV på cella, og bøkene vil bli levert lørdag, ifølge kilden.

Kan utleveres

Ratko Mladic skal utleveres til Haag, besluttet en serbisk dommer fredag. Mladic er frisk nok til å utleveres, ifølge dommeren.

— Mladics advokat er blitt overlevert utleveringspapirene, sa dommer Maja Kovacevic fredag.

Skal kjennelsen ankes, må det skje innen mandag.

Ifølge dommeren har Mladic vært gjennom en legeundersøkelse som viser at han er frisk nok til at rettsprosessen kan videreføres.

— Leger sier han er fysisk frisk nok til å stå for retten og følge saken til tross for at han lider av flere kroniske sykdommer, tilføyde den kvinnelige dommeren.

Hun opplyste også at Mladic har nektet å godta tiltalen fra FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag.

Anker mandag

Forsvareren til Mladic, Milos Saljic, sa han ville anke utleveringsbeslutningen mandag. Han sa også at Mladic ikke kan overleveres til Haag før helsetilstanden hans er stabil.

— Han må få adekvat behandling før han utleveres, sa forsvarsadvokaten til journalister.

Også Mladics sønn Darko hevdet at tilstanden til faren var elendig.

— Vi er nesten sikre på at han ikke kan utleveres i en slik tilstand. Han er i svært dårlig form. Høyre arm er delvis lammet, og høyre side er delvis følelsesløs, hevdet sønnen, som også insisterte på at faren er uskyldig.

Hjerneblødning

Ifølge Darko Mladic viser undersøkelser av hodet arr etter to mindre hjerneblødninger. Medier rapporterer at Mladic har problemer med å bevege seg.

Påtalemyndigheten har tilbakevist at Mladic er for syk til å stilles for retten

Mladic ble torsdag pågrepet i Serbia. Han er ettersøkt av ICTY og tiltalt for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser.

Generalen ledet de bosnisk-serbiske styrkene under krigen i Bosnia fra 1992 til 1995.

Erfaring

Seniorrådgiver Vegard Valther Hansen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener domstolen i Haag nå kan dra nytte av at den har fått en viss erfaring med de største og vanskeligste krigsforbryterne. Derfor er det blitt taktisk vanskeligere for de tiltalte å gjøre rettssaken til en farse, slik han mener Slobodan Milosevic gjorde.

Hansen, som leder NUPIs Balkan-program, tror også Mladics rundt 15 år på rømmen, i visshet om at både vestlige og etter hvert serbiske etterretningstjenester har vært ute etter ham, kan ha påvirket helsetilstanden hans.

— Det er stor grunn til å sette spørsmålstegn ved hans mentale helse, sa Balkan-forskeren til NTB etter pågripelsen av den bosnisk-serbiske lederen.

Hansen er imidlertid ikke i tvil om at Mladic vil bli utlevert, og at han vil bli dømt for krigsforbrytelser fordi bevisene mot ham er uomtvistelige og tydelige. (©NTB)