Men demokratene har ingen mulighet til å vinne fram i det som kan bli det siste forsøket på å tvinge USAs sterkt kritiserte justisminister fra makten.

Gonzales har lenge vært under sterkt press som følge av at han sparket åtte føderale statsadvokater i fjor.

Opposisjonen, som kontrollerer begge kamre i Kongressen, ser avskjedigelsene som politisk motiverte, og dermed i strid med praksis om at statsadvokatembetet skal være upolitisk.

Alle midler Gonzales, som blir støttet fullt ut av president George W. Bush, sier avskjedigelsene skjedde ene og alene skjedde på grunn av statsadvokatenes utilfredsstillende innsats.

Men demokratenes mistillitsforslag er overveiende av symbolsk art. For det første er forslaget ikke-bindende. Dessuten er det ingenting som tyder på at demokratene vil klare å oppnå et kvalifisert flertall på minst 60 stemmer blant de 100 senatorene.

Demokratene avviser like fullt at mistillitsforslaget kun er en politisk øvelse. Senator Charles Schumer sier Demokratene er nødt til å bruke alle midler i forsøket på å holde i gang debatten om Gonzales’ utførelse av jobben som justisminister.

Ikke tillit Selv om flere republikanere også mener at Gonzales bør gå av, har de signalisert at de ikke kommer til å støtte forslaget som blir fremmet mandag.

Forslaget slår fast at Gonzales «ikke lenger har Senatets og det amerikanske folks tillit».

Det hvite hus slaktet søndag kveld demokratenes planer om å fremme mistillitsforslag, og slo fast at resultatet på ingen måte vil påvirke Bushs beslutning om å beholde Gonzales.

– På ingen måte. Dette er kun en symbolsk avstemning, sier talsmann for Bush, Tony Snow.