Den pensjonerte bilmekanikeren, som slo seg ned i Cleveland i USA i 1951, mottok nyheten på 89-årsdagen fredag.

En tysk domstol har utstedt arrestordre på Demjanjuk, og anklager ham for å ha vært fangevokter i Sobibor-leiren i det tyskokkuperte Polen under krigen.

Selv hevder han at han var sovjetisk soldat og tilbrakte det meste av andre verdenskrig i tysk fangenskap.

Amerikanske myndigheter har gått med på å utlevere Demjanjuk, men utleveringen er nå stanset i påvente av nok en ankebehandling.

Dødsdømt Demjanjuk har vært i medienes søkelys siden 1977, da amerikanske myndigheter anklaget ham for å ha løyet om sin fortid som vakt i nazistenes konsentrasjonsleire.

Flere overlevende fanger hevdet å ha gjenkjent ham fra Treblinka-leiren, og mente at han var identisk med en brutal fangevokter som gikk under tilnavnet Ivan den grusomme.

Etter flere runder i rettsapparatet ble han utlevert til Israel i 1986. To år senere ble han dømt til døden ved hengning.

Israelsk høyesterett opphevet dødsdommen i 1993, etter at det dukket opp dokumenter fra sovjetiske arkiver som reiste tvil om han virkelig kunne være identisk med Ivan den grusomme.

Nye anklager Demjanjuk returnerte til USA og fikk tilbake sitt amerikanske statsborgerskap i 1998, men alt året etter ble det reist ny sak mot ham, basert på anklager om overgrep han skulle ha begått i Sobibor-leiren.

På nytt mistet han sitt amerikanske statsborgerskap, og i 2005 ble det besluttet at han skulle utleveres til Ukraina.

Siden har saken versert i det amerikanske rettssystemet, helt til Tyskland kom på banen og krevde ham utlevert i november i fjor.

Denne uka opplyste tysk UD at Demjanjuk var ventet førstkommende mandag, men nok en gang har saken tatt en ny vending i siste øyeblikk.

Asylsøknad Demjanjuk søkte nylig om politisk asyl i USA, og hevder at utlevering vil være ensbetydende med tortur for en gammel mann som ham.

– Jeg er fysisk svært svak og har kraftige smerter i ryggen, hofta og beina, noe som begrenser mobiliteten og gjør at jeg trenger hjelp med å stå opp og bevege meg rundt, heter det i asylsøknaden.

– Å tilbringe mellom åtte og tolv timer i et flysete til Tyskland, vil innebære ulidelige smerter for meg, mener Demjanjuk. (©NTB)

REUTERS
Jack Dabaghian