Den nederlandske justisministeren Jan Piet Hein Donner har vært i samtaler med USAs justisminister John Ashcroft om Krekar-saken.

Detaljer om dette møtet var lørdag ettermiddag ikke kjent, men Donner bekreftet overfor den nederlandske avisen De Telegraaf at amerikanske myndigheter har en spesielt stor interesse for saken.

Lørdag ble det også kjent at Jordan har bedt om å få utlevert mulla Krekar. Årsaken skal være mistanke om at mulla Krekar har drevet med narkotikahandel. Jordan har fått en frist på seks dager til å begrunne sitt ønske nærmere. Når denne begrunnelsen er gitt, vil den nederlandske justisministeren ta stilling til kravet. Fram til denne avgjørelsen er tatt vil mulla Krekar forbli i fengsel, opplyser nederlandske myndigheter lørdag ettermiddag.

Spesialfengsel

Mulla Krekar ble fredag flyttet fra forvaringen hos politiet på Schiphol-flyplassen til spesialfengselet Nieuw Vosseveld utenfor byen Vught. Dette bekrefter en av mulla Krekars nederlandske advokater, Britta Böhler.

Flyttingen kan tyde på at han ikke vil bli sendt til Norge med det første. Nederlandske justismyndigheter bekrefter overfor NRK at mulla Krekar blir sittende i fengsel til de formelle rundene med de andre involverte statene er tatt.

Nieuw Vosseveld omtales som et fengsel med spesiell høy sikkerhet. Det ligger ved en militærleir i et skogområde 4 kilometer sør for byen Vught, om lag 9 mil fra Amsterdam. Under krigen var det en konsentrasjonsleir, Herzogenbusch, på stedet der fengselet nå ligger. Nieuw Vosseveld er omkranset at en mur på 7-8 meter og to piggtrådgjerder. All aktivitet utenfor murene blir nøye overvåket ved hjelp av videokameraer.

Uklart om advokatbesøk

Mulla Krekars advokat i Nederland, Britta Böhler, er en av Nederlands mest kjente advokater. Hun har tidligere blant annet vært hovedadvokaten til den kurdiske opprørslederen Abdullah Öcalan. Böhler og hennes kolleger vil i løpet av helgen forsøke å besøke mulla Krekar, men det var lørdag ikke klart om de vil få tillatelse til dette.

Mulla Krekars norske advokat, Arvid Sjødin, hadde lørdag ikke lykkes med å komme i kontakt med sine nederlandske kolleger. Han reagerer på opplysningen om at det er usikkert om advokatene får besøke sin klient i helgen.

-Helt utrolig. Etter norsk system har han krav på fri tilgang på advokat, sier Sjødin til NTB.

Søndag vil to advokater fra Sjødins kontor, Brynjar Meling og Tom Bøe, etter planen reise til Nederland.

Mulla Krekars bror, Khalid Faraj Ahmad, satte seg lørdag ettermiddag i bilen sammen med Krekars kone for å kjøre fra Oslo til Nederland.

-Med en gang jeg kommer til Nederland vil jeg ta kontakt med advokatene hans der og forsøke å få kontakt med ham via dem, sier Ahmad til NTB.

-Nederland styrer saken

-Norge har ikke en direkte rolle i utviklingen i Krekar-saken nå, sier fungerende pressetalsmann i Utenriksdepartementet, Kåre Eltervåg.

-Ballen er på nederlandsk banehalvdel, for å si det slik.

-Men norske myndigheter er vel i jevnlig kontakt med de nederlandske i forbindelse med saken?

-Ja, vi følger situasjonen nøye og har kontakt.

Ifølge Eltervåg har UD ingen formening om hvor lenge det kan være aktuelt å beholde mulla Krekar i Nederland.

-Tidsaspektene vet vi ikke noe om. Det er ikke vi som bestemmer tempoet, sier UDs pressetalsmann.

Da mulla Krekar torsdag ble informert om at norske myndigheter vil utvise ham, fikk han to ukers klagefrist. Dersom mulla Krekar ikke kommer til Norge før denne fristen er utløpt, vil han ikke slippe inn i landet. Da har utvisningsvedtaket trådt i kraft.

-Må til Norge

Arvid Sjødin mener mulla Krekar må komme tilbake til Norge.

-Krekar skal hjem. Det er ingen tvil om det, sier Sjødin til NTB. Det er foreløpig ikke vist til alternativer, ifølge advokaten.

Mulla Krekar kan ikke sendes tilbake til Irak, fordi dette er landet han flyktet fra han da han fikk asylstatus i Norge. Iran har nettopp kastet ham ut. USA har interesse for 46-åringen på grunn av hans påståtte nære bånd til Osama bin Ladens terrornettverk al Qaida. Men fordi USA praktiserer dødsstraff kan ikke han ikke utleveres dit, mener Sjødin. Det mener også SV-leder Kristin Halvorsen. Hun mener etterforskning og rettssak mot Krekar kan skje i Norge.

-Det kan bli aktuelt dersom dette ikke mer naturlig kan gjøres i et annet land, sier hun. Som mulig alternativ peker SV-ledelsen på Nederland, dit Krekar kom etter utvisningen fra Iran.

-Krekar må stilles til ansvar for det han har gjort, og han må ikke havne mellom alle stoler slik at ingen land tar seg av ham. Det er en vanskelig sak, men jeg har tillit til at den norske regjeringen i kontakt med andre land håndterer den på en forsvarlig måte, sier Halvorsen.

Mulla Krekar ønskes utlevert av Jordan. Den nederlandske justisministeren Jan Piet Hein Donner har også vært i samtaler med USAs justisminister John Ashcroft om Krekar-saken.

Arkivfoto: NRK/SCANPIX

Mulla Krekar ble fredag flyttet fra forvaringen hos politiet på Schiphol-flyplassen til spesialfengselet Nieuw Vosseveld utenfor Vught.

Foto: SCANPIX