Etterforskningen av terrorangrepet som drepte minst 201 mennesker og såret rundt 1500 andre pågår for fullt, men myndighetene er sparsomme med offentlige opplysninger. Det meste kommer i form av anonyme uttalelser fra etterforskningskilder til spanske medier.

Men det som lekker ut tegner et bilde av terrorister med forbindelser til flere land og tidligere terroraksjoner, enten direkte eller indirekte. Tirsdag meldte avisene El País og El Mundo og radiokanalen Cadena SER at politiet har identifisert seks marokkanere som antatte gjerningsmenn bak terrorangrepet i Madrid. En av dem, Jamal Zougam, er pågrepet, mens politiet leter etter de fem andre.

Baskisk politi pågrep mandag en nordafrikaner som i januar truet med å drepe mange mennesker i Madrid og nevnte Atocha-togstasjonen, som ble angrepet torsdag. Men det er usikkert hvorvidt pågripelsen representerer noe gjennombrudd i etterforskningen.

Casablanca

Etterforskningskildene understreker at det er mulig at de seks identifiserte marokkanerne bare utgjør en del av den gruppen som sto bak. Politiet tror nemlig at det var personer med flere nasjonaliteter som deltok.

Politiet tror også, fortsatt ifølge spanske medier, at personer fra samme gruppe eller nettverk sto bak angrepet i Casablanca i mai i fjor og angrepet i Madrid. Politiet etterforsker også muligheten for en forbindelse til dem som sto bak angrepene mot New York og Washington 11. september 2001. Etterforskerne skal nå dessuten være så godt som sikre på at videoen der en person på vegne av al-Qaida påtar seg ansvaret for Madrid-angrepet, er autentisk.

Gjenkjent

Stadig flere navn og detaljer dukker opp i etterforskningen, men foreløpig står Jamal Zougam sentralt. Han ble pågrepet i Madrid lørdag, fordi det angivelig var han som kjøpte mobiltelefonen og kontantkortet som ble funnet på en bombe som var plassert i et av togene, men som ikke eksploderte på grunn av en feil.

Ifølge spanske medier har to vitner nå bekreftet at de så Jamal Zougam om bord i et av togene, lent inntil en vegg, bare minutter før eksplosjonene.

Ytterligere to vitner sier de har gjenkjent to andre personer av marokkansk utseende på bilder. Etterforskningskilder sier til El País at disse to personene skal ha hatt kontakt med Idam Eddim Barakat, alias Abu Dahdah, som ledet en angivelig spansk al Qaida-celle. De to personene skal også ha kjempet i både Tsjetsjenia og Bosnia.

Jamal Zougam ble pågrepet i 2001 på grunn av sine forbindelser til denne al Qaida-cellen, men han ble sluppet fri uten å bli stilt for retten. Jamal Zougam har også forbindelser til personer som knyttes til terrorangrepet i Casablanca i fjor, og han regnes som en viktig brikke i politiets teori om at det er de samme personene eller gruppene som sto bak terrorangrepene i både Casablanca og Madrid.

11. september

Etterforskningen av Jamal Zougams bakgrunn og bekjentskaper avdekker også en mulig forbindelse til angrepene i USA 11. september 2001. Mohammed Atta, den antatte lederen for dem som gjennomførte angrepene i New York og Washington 11. september, hadde et møte i den spanske byen Tarragona i juli 2001. Jamal Zougam kjente en person ved navn Amer Azizi, som igjen kjente den algeriske ekstremisten Mohammed Belfatmi. Sistnevnte skal angivelig ha hjulpet Mohammed Atta under møtet som ble holdt i Tarragona åtte uker før angrepene 11. september.

Blant de mange spørsmålene etterforskerne nå stiller seg er ifølge El País om også Jamal Zougam kjente Mohammed Belfatmi og om han visste noe om Mohammed Attas møte i Tarragona i juli 2001.

ALLE FOTO: REUTERS