— Terroraksjonene i USA krever så enorme ressurser at det mest sannsynlig står arabiske oljepenger bak, mener Midtøsten-eksperten Nils Butenschøn.

- Ikke palestinsk terror

Han tror at aksjonene har utspring i Midtøsten-konflikten, men sier det er utenkelig at de militante palestinske organisasjonene kan stå bak.

— Vi snakker om verdenshistoriens største samordnede terroraksjon. For å gjennomføre så omfattende og samordnede aksjoner kreves så mange penger, et så stort apparat og en så omfattende etterretning at det bare kunne gjøres av krefter med nærmest ubegrensede ressurser i ryggen, sier Butenschøn, som er direktør ved Institutt for menneskerettigheter.

Bin Laden?

Derfor mener han at den saudiarabiske millionærterroristen Osama bin Laden må komme i søkelyset, men ser heller ikke bort fra at det er bygd opp andre organisasjoner i det skjulte.

Saudiaraberen bin Laden sto bak bombeangrepene mot de amerikanske ambassadene i Tanzania og Kenya i 1998. Siden har han søkt tilflukt i Afghanistan.

En talsmann for Taliban-regimet tilbakeviste tirsdag at bin Laden står bak tidenes verste terroraksjon.

Taliban-regimets ambassadør i Pakistan fordømte angrepene og sa at han håpet at de skyldige snart blir tatt.

— Osama har ikke midler til å utføre slike aksjoner, sa Abdul Salam Zaeef.

— Vi ønsker å fortelle det amerikanske folk at Afghanistan føler deres smerte.

DFLP i søkelyset

Det har også blitt spekulert i om den palestinske organisasjonen Demokratisk front for frigjøring av Palestina (DFLP) kan stå bak angrepene.

En TV-kanal i Dubai meldte at de hadde mottatt en anonym melding om at DFLP var ansvarlig, men en talsmann for organisasjonen avviser dette.

— DFLP er imot å kapre fly og sette livene til sivile som ikke har noe med konflikten i denne regionen å gjøre, understreker han.

Krise for CIA

Nils Butenschøn mener det som er skjedd, er en stor krise for amerikansk etterretning.

— Det store spørsmålet er hvordan noe slikt kunne skje som lyn fra klar himmel, med tanke på de svære ressursene etterretningstjenesten i USA bruker for å holde bin Laden og andre terrortrusler under oppsikt.

— Hva slags hevn tror du USA kan sette i verk etter dette?

— Hvis amerikanerne mener de kan identifisere de skyldige, og eventuelle stater som beskytter dem, kan dette bli mer dramatisk enn en kan forestille seg. Det kan også utløse et innenrikspolitisk drama i USA, fordi myndighetene må vise at de er i stand til å beskytte befolkningen. Det kan få drastiske konsekvenser for sikkerhetstiltak når det gjelder blant annet immigrasjon, turisme og flyplasskontroll.